Musk lovar rättshjälp till åsiktsdiskriminerade X-användare

Elon Musk förvånar ofta sin omgivning med oväntade beslut som han grundar på sin känsla för rätt eller fel, något ganska ovanligt i företagsvärlden. Det senaste är nu att han lovar att hjälpa den som fått problem med sin arbetsgivare efter att ha skrivit på mikrobloggen X och täcka den personens juridiska kostnader.

Löfte i inlägg på X

6 augusti skrev X-ägaren Elon Musk ett inlägg på just X (tidigare Twitter) att företaget skulle hjälpa alla de som blivit utsatta för åsiktsdiskriminering av sin arbetsgivare på grund av något de publicerat på X.

– Om du blivit orättvist behandlad av din arbetsgivare på grund av att du postat eller gett en like till något på denna plattform, så finansierar vi dina rättskostnader. Inget övre tak. Var snäll och informera oss.

Det är ett mycket radikalt och förpliktigande budskap från Elon Musk, som är känd för att förvåna och som förvärvade Twitter mer av intresse för att skydda yttrandefriheten än som ren investering.

Det hela öppnar för stora möjligheter för arbetstagare att få rätt mot sina arbetsgivare i åsikts- och yttrandefrihetsfrågor. Troligen är det på det viset att var man än har skrivit någonting som en arbetsgivare ogillar och agerar på, så kommer X att komma med rättshjälp om man också har skrivit detsamma på X. Musks löfte blir på så sätt och i viss mening en försäkring för all yttrandefrihet på alla plattformar.

Dåliga förutsättningar att komma i bruk

I USA, som ändå är huvudmarknaden för X, är det svårt att se hur Elon Musks garanti skulle kunna träda in. I alla delstater utom Montana gäller nämligen i princip uppsägningsrätt av alla arbetstagare enligt principen at-will, det vill säga arbetstagaren kan få sparken omedelbart av eller utan minsta anledning.

Det finns ett antal undantag: det gäller inte anställda i offentlig sektor, inte anställda enligt speciellt kontrakt som upphäver at-will, och det får inte förekomma något som annars enligt rätt och sedvänja skulle bedömas som diskriminering genom ursprung, religion eller annat. Ytterligare några få relativt rimliga undantag gäller, men de allra flesta arbetstagare i USA kan sägas upp enligt at-will. Betterteam, juridiska rådgivare på nätet, skattar andelen arbetstagare i USA under at-will till 74 procent.

Det är alltså totalt tillåtet för en amerikansk arbetsgivare att säga upp en normal anställning på grund av den anställdes åsikt.

Med det blir löftet om rättshjälp av oklart värde, för den som blir uppsagd för sin åsikt kan inte ta sin uppsägning till domstol. Det finns inget lagrum han skulle kunna stödja sig på, och därmed blir det ingen rättsförhandling, och därmed behövs ingen rättshjälp.

Elon Musk. Foto: Wikipedia/ Steve Jurvetson
Elon Musk. Foto: Wikipedia/ Steve Jurvetson

Räcker löftet till Sverige?

I Sverige har det däremot förekommit ett oräkneligt antal fall av människor som råkat illa ut och förlorat det mesta som bygger under ett normalt liv, jobb, fackmedlemskap och bankförbindelser bland mycket annat, för att de har en åsikt som de har uttryckt. Fackföreningar sätter en ära i att lämna medlemmar med ”fel” åsikt i sticket gentemot arbetsgivaren. Alla inblandade, arbetsgivare, fackföreningar, branschföreningar och media, sätter rent av en ära i att demonstrera att en person med ”fel” åsikt enligt PK-protokollet är rättslös.

Om Elon Musks löfte sträcker sig även till nästa person i Sverige som makten vill statuera exempel på för hans åsikter och med hans jobb som vapen mot honom, så skulle många vara intresserade av att se vad som händer.

Hyllas på plattformen

Oavsett om rättshjälpen räcker för hela världen eller bara för USA där företaget har sitt huvudkontor hyllas Elon Musk på plattformen.

I skrivande stund har inlägget över 40 000 kommentarar där han hyllas och får tips på aktuella rättsfall.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter