onsdag, 28 september, 2022

Musk och Bolsonaro i nytt satellitsamarbete

– DN hånar samarbete för regnskog och fattiga

Mångmiljardären Elon Musk vill att hans satelliter ska kunna användas för bland annat att ge landsbygdsbefolkningen i fattiga länder tillgång till internet och att stoppa skövlingen av regnskogen. I fredags träffade han därför Brasiliens president Jair Bolsonaro för att sluta ett samarbetsavtal. Nu hånas initiativet av Dagens Nyheter.

”Superglad över att vara i Brasilien för lanseringen av Starlink som ska ge 19 000 skolor på landsbygden tillgång till internet”, skriver Musk på Twitter.

Meningen med ”världens rikaste man” Elon Musks besök hos Brasiliens populäre president Jair Bolsonaro är, enligt ett uttalande från Brasiliens kommunikationsministerium, att ”diskutera investeringsplaner, införandet av ny teknologi för att övervaka avverkningen av Amazonas, och ett projekt för att göra bredbandsuppkoppling mot internet tillgänglig för befolkningen i avlägsna trakter, inklusive skolor på landsbygden och urbefolkningens samhällen”.

Bolsonaro passade även på att hylla Musk för dennes planerade uppköp av Twitter.

– Vi tog emot ditt tillkännagivande om att köpa Twitter som en fläkt av hopp, sade Bolsonaro till Musk när de två männen talade till en grupp affärsmän och studenter som samlats på hotellet där de två männen träffades, omkring 11 mil från Sao Paulo. Han kallade Musk en ”frihetens beskyddare” och lade till:

– Hela världen lider på grund av människor som är beredda att stjäla den friheten från oss.

Agendasättande dagstidning surar

Dagens Nyheter, Sveriges enligt egen uppgift ”agendasättande” Bonniertidning, kritiserar besöket hårt. Redan i ingressen slår DN fast: ”Kritiker menar att världens rikaste man i stället borde engagera sig för att stoppa skövlingen”, trots att detta alltså var en av avsikterna med besöket.

Sedan fortsätter man med att lyfta fram kritik. ”Musks initiativ hånas” därför att det redan finns övervakningssystem för Amazonas, hävdar DN. Musk ”kritiseras för att påstå” att han ska ge Amazonas skolor tillgång till Internet eftersom det minsann redan är möjligt att koppla upp sig ute på den brasilianska landsbygden sedan fyra år tillbaka och Musk tydligen inte kan förbättra någonting alls, enligt DN. Ingenstans framgår det vem det är som hånar och kritiserar, annat än DN förstås.

Hat från agendamedier är något som Elon Musk är van vid hemifrån – i takt med att storentrepenören under vintern började signalera en realistisk hållning i allt fler aktuella sakfrågor fick han allt sämre press. Och när han nyligen tog Twitter vid hornen genom att hota köpa bolaget och avskeda personalen kom en anklagelse om sexuellt trakasseri som ett brev på posten. I USA har mediernas beteende blivit till ett skämt och satirsajten Babylon Bee publicerade igår en verkligt falsk nyhet: ”Elon Musk har återvänt till Demokraterna, varvid alla sexbrottsanklagelser lagts ner och alla kvinnor bett om ursäkt!”.

President Bolsonaro, som även han är tämligen luttrad, verkar inte berörd av det mediala världssamfundets humörsvängningar.

– Vi litar på att Elon Musk gör Amazonas känt i världen och visar upp regnskogens överflöd, hur vi bevarar den och hur mycket skada de som sprider lögner om denna region gör oss, sa president Bolsonaro till medier. Enligt en undersökning av brasilianska konsultföretaget Archimedes som DN hänvisar till var omdömena i sociala medier till 75 procent positiva till Elon Musks besök i Brasilien, medan bara 25 procent delade tidningens inställning.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:41

Nyhetssändning 19 september

00:05:26

Nyhetssändning 1 augusti