Musk prövar gränserna – planerar ny stad

Elon Musk har lite av renässansmänniska i sig och driver ett antal verksamheter i sin företagsgrupp utan att det verkar finnas något inre samband dem emellan, annat än Elon Musks passion och intresse. Nu söker han nya vägar genom att etablera ett lokalsamhälle till stöd för företagande.
Elon Musk
Elon Musk på Cyber Rodeo i Texas 2022. Skärmavbild: Youtube/ Tesla

Som många andra entreprenörer tar Elon Musk illa vid sig av regleringar som han tycker går för långt. Han finner nu Kalifornien vara överbeskattat och överreglerat och lämnar därför delstaten med ett antal verksamheter för att i stället slå upp bopålar i Texas, rapporterar Wall Street Journal.

Att döma av planer och ansökningar, och även av pågående arbeten, tänker han bygga ett lokalsamhälle efter eget huvud enligt de generösa möjligheter som finns inom Texas rättsordning.

Platsen är strax utanför Austin, delstatens huvudstad, i närheten av den planerade stora anläggningen för produktion av Teslabilar som går under namnet Giga Texas. Samhället ska svara mot behovet av tjänstebostäder för anställda i hans företag.

Även i detta fall går Elon Musk före och gör något som ingen annan har gjort, i alla fall inte i den här skalan.

Företagsgrupp med bredd

Elon Musk äger eller kontrollerar en grupp framgångsrika företag till synes utan synergier: Tesla för bilar, SpaceX för rymdverksamhet, Boring Inc. för bergborrar och Twitter som är en mikroblogg. Det de kan ha gemensamt är att Elon Musk som entreprenör finner verksamheterna intressanta och att han ser att hans ledarskap kan göra skillnad.

Med detta går han emot den långa trenden på moderna marknader med renodling av verksamheter. Han är också en ovanlig företagsledare genom det samhällsansvar han har tagit, bland annat för att Twitter ska präglas av yttrandefrihet i gammal klassisk mening.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter