Musk till attack mot Googles ”rasistiska” AI-verktyg

X-ägaren och miljardären Elon Musk uppmärksammar hur politiskt korrekt och rasistisk Googles AI-verktyg Geminis är. Musk postar bland annat en bild som visar hur AI-verktyget säger att det inte är rimligt att felköna en person – även om felköningen skulle kunna rädda jorden från en kärnvapenattack.

Googles AI-tjänst Geminis pausas efter att klagomålen rullat in. Kritiken gäller att verktyget är så politiskt korrekt att det blir missvisande. Bland annat porträtteras vikingar och historiska, vita ledare som svarta. Bilderna har väckt stora reaktioner i sociala medier, där många ifrågasätter vad Google håller på med.

Även miljardären och X-ägaren Elon Musk har gett sig in i debatten. Musk – som är en av grundarna till OpenAI – anser det hela vara ”extremt oroväckande”. Musk har även kallat Googles AI-verktyg för ”oerhört rasistiskt”.

Skulle låta jorden gå under i kärnvapenkrig

Caitlyn Jenner. Foto: Wikipedia/ US Mission to the UN
Caitlyn Jenner. Foto: Wikipedia/ US Mission to the UN

Musk delade en bild som visar Giminis svar på frågan om det är rimligt att ”felköna” den kända transpersonen Caitlyn Jenner (tidigare Bruce Jenner) om det kan leda till att jorden inte går under av en kärnvapenattack. Svaret från AI-tjänsten var att nej, det är inte rimligt att felköna en person – även om det leder till jordens undergång.

Elon Musk postade denna bild på X, som är ett svar från AI-tjänsten Gemini.

Musk har även delat en bild som visar att Gemini svarat att det inte är acceptabelt – ens för en svart person – att använda ordet ”neger”, även om det skulle leda till att en kärnvapenattack avblåstes.

Elon Musk skriver på X att han har tagit upp de uppenbara PK-problemen med AI-verktyget med en uppsatt chef på Google. Enligt chefen skulle det ta flera månader att fixa problemet. Musk skriver följande:

”Mitt svar till honom var att jag tvivlade på att Googles byråkratiska PK-klick skulle *tillåta* honom att fixa det. Om inte de som orsakade detta får lämna Google kommer ingenting att förändras, förutom att vinklingen görs mindre uppenbar och mer skadlig.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter