Musks kamp för yttrandefrihet

Twitterägaren vill bekämpa nedstängningskulturen, medan EU vill stänga ned Twitter

Elon Musk fortsätter att ta ställning för yttrandefriheten och vill bekämpa den brutala nedstängningskultur som under lång tid tystat oliktänkande. Samtidigt vill etablissemangsjournalister tysta det fria ordet och EU hotar att stänga ned Twitter.

Under onsdagen gick Twitters Elon Musk till angrepp mot den nedstängningskultur som under lång tid tystat alla som ger uttryck för åsikter som inte godkänts av etablissemanget. I ett inlägg på Twitter kräver han att ”nedstängningskulturen ska stängas ned”.

Uttalandet mottogs med glädje av användarna på mikrobloggen, upplyfta av nyheten att ägaren själv motsätter sig att tysta andra för deras åsikter. Bland annat togs det brutala minoritetsstyre upp som ligger bakom nedstängningarna, där det endast är ett fåtal procent av befolkningen, bestående av politiska radikaler, som syns och hörs mest, skriver Fox News.

Foto: Twitter/ @elonmusk

”Media älskar pressfrihet, men hatar yttrandefrihet”

Musks arbete med att öka toleransen för andra åsikter har inte tagits emot väl av etablissemanget, varken av dess myndigheter eller media.

I måndags höll Vita Huset en presskonferens där man tillkännagav att ett vakande öga hölls på Twitter efter att journalister börjat känna oro över att information, som de inte kontrollerar, tillåts spridas. Bland annat Reuters Andrea Shalal undrade vad som gjordes för att ”undvika att Twitter blir en samlingspunkt för desinformation”. Washington Posts Taylor Lorenz gick betydligt längre och påstod att Musk skulle ”öppna helvetets portar” om han tillät avstängda användare att återvända till Twitter.

Musk verkar ha tagit attackerna med ro och frågar istället varför media motsätter sig yttrandefrihet. På detta svarar kongressledamoten Byron Donalds från Florida att ”Journalister älskar pressfrihet, men yttrandefrihet öppnar för möjligheten att utmana media”.

EU hotar att stänga ned Twitter

Det är inte bara i USA som etablissemanget förfasas över att yttrandefriheten återvänt till Twitter. Under onsdagen hade Musk ett videomöte med EU:s industrichef Thierry Breton, där den senare framförde ett hot om att stänga ned Twitter inom unionen, såvida inte vissa åtgärder vidtogs, enligt Reuters.

En av dessa åtgärder gällde återkomsten av tidigare avstängda användare, samt krav på ”åtgärder” mot så kallat ”internethat”, vilket brukar innebära uttalad kritik mot etablissemangets agenda.

Trots det massiva hatet som eliten riktar mot Musk, så verkar han hantera det på sitt vanliga sätt, med humor och ett leende på läpparna.

Citat av Benjamin Franklin om tanke- och yttrandefrihet. Foto: Wikipedia/ k_donovan11
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter