Fjärde dagen av muslimska upplopp

Protesterna mot de planerade koranbränningarna fortsätter, nu med diplomatiska hotelser mot Sverige

De muslimska protesterna mot de planerade koranbränningarna fortsatte under helgen och sammandrabbningar med polisen har återigen ägt rum i flera svenska städer. Situationen har eskalerat drastiskt sedan i torsdags när tre poliser skadades i Norrköping efter att polisen sköt varningsskott mot upprorsmakarna.

Ett stort antal fordon har satts i brand och upp till 25 personer har gripits efter sammandrabbningar med polis. Totalt har 26 poliser och 14 personer ur allmänheten skadats under upploppen. 20 polisfordon har skadats eller förstörts.

Brottsrubriceringarna lyder bland annat: våldsamt upplopp, blåljussabotage och skadegörelse. Enligt kommenderingschefen Mikael Backman är polisens bildmaterial ”ofantligt”. ”Vi är fast förvissade om att vi ska lagföra så många som möjligt för de här synnerligen allvarliga brotten.”

Under både fredagen och lördagen fortsatte upploppen i flera städer, däribland Stockholm, Örebro, Linköping och Norrköping. Rasmus Paludan hade planerat att hålla ett event i Norrköping på söndagen, men dök inte upp efter att på sin Facebook-sida ha hävdat att svenska polisen inte kunde ”skydda sig själva eller mig”.

Rikspolischef Anders Thornberg säger att han aldrig tidigare sett ett sådant våld. ”Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det här ska inte fortsätta, det ska slås tillbaka.”

På det utrikespolitiska planet har regeringerna i Iran och Irak kallat in de svenska sändebuden till respektive lands utrikesdepartement för att diskutera kravallerna. Men inte för att beklaga sina landsmäns beteende i Sverige utan för att beklaga sig över Sveriges yttrandefrihet. Diplomaterna menar att deras landsmän, trots att de frivilligt flyttat till vår sekulära rättsstat, har all anledning att rasa mot svenskarna sekulära rättstat. De båda länderna, som under många år varit stora mottagare av svensk u-hjälp, hotar till och med Sverige ”allvarliga återverkningar”. Deras krav är att vi ändrar våra lagar och slutar försvara våra medborgares rätt att bryta mot Irans och Iraks religiösa regler. Samtidigt rasar oppositionella svenskar i sociala medier över vad man ser som svensk undfallenhet. Man menar att vi, med en framtida nationell regering, kommer att se helt ombytta roller i dessa diplomatiska meningsutbyten.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar