Muthärva kan ha kostat kommun 100 miljoner kronor

Ett antal kommunanställda i Ystad och anställda på säkerhetsföretaget Stanley security misstänks ha varit inblandade i en muthärva, efter att de kommunställda ska ha bjudits på dyra resor och där tecknat avtal värda uppemot 100 miljoner kronor.

Ystads kommun i Skåne skakas nu av en korruptionsskandal där kommunanställda i byte mot bjudresor tecknat 21 avtal med säkerhetsbolaget Stanley security till ett värde uppemot 100 miljoner kronor, bakom ryggen på kommundirektören, rapporterar SVT.

Under flera år har Ystad handskats med höga kostnader för säkerhet, mångdubbelt högre än kostnaderna i andra skånska kommuner som Kristianstad och Trelleborg. Enligt kommundirektör Randi Graugaard är det nu lika hög säkerhet på cykelförråd som kommunhuset.

Försökte upphäva avtal, men fick 21 nya istället

Redan 2016 försökte kommunen häva de avtal som ingåtts med Stanley security. Då de inte gick att häva beslutade kommunen att inga nya avtal fick ingås. Men chocken måste ha varit stor när en visselblåsare i höstas larmade om att nya avtal skrivits, 21 stycken till ett värde av uppemot 100 miljoner kronor.

Enligt lag ska statliga och kommunala uppdrag upphandlas så att inte skattemedel slösas med och privata aktörer gynnas på andras bekostnad. Men då kommunanställda, däribland en chef, bjöds på dyra bjudresor i utbyte mot avtalen vägde det juridiska lätt.

Händelsen är nu polisanmäld och den utpekade chefen har sagt upp sig, samtidigt som Stanley securitys Vd, Magnus Wingmark, inte vill kommentera ärendet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter