onsdag, 28 september, 2022

Myanmars tidigare ledare dömd för korruption

Nobelpristagaren Suu Kyi dömd till fem års fängelse för korruptionsbrott

Under onsdagen dömdes Myanmars tidigare ledare, Aung San Suu Kyi, till fem års fängelse för korruption i det första av elva korruptionsåtal mot henne. Suu Kyi är nobelpristagare och en av västvärldens mest hyllade galjonsfigurer för ”fred och demokratiutveckling”. Just nu står hon åtalad för minst 18 brott som kan leda till fängelsestraff i nästan 190 år.

Suu Kyis parti, Nationella Ligan för Demokrati, vann en jordskredsseger i parlamentsvalet 2020, men partiets politiker fick inte ta plats när armén tog makten den 1 februari 2021 och arresterade Suu Kyi och många ur hennes regeringsbildning. Armén hävdade att de agerade för att det hade förekommit massivt valfusk.

Myanmar har varit i ett lågintensivt inbördeskrig sedan militärens ingripande mot Suu Kyi. Hennes anhängare har arrangerat rikstäckande protester mot militären, tiotusentals människor har arresterats och många dödats, torterats och misshandlats, i det som FN har kallat brott mot mänskligheten.

Rättegång under högsta sekretess

Suu Kyis rättegång i huvudstaden Naypyitaw hölls bakom lyckta dörrar med största sekretess. Myanmars statliga medier har knappt rapporterat kring utvecklingen i Suu Kyis många rättsfall, och i oktober förbjöd myndigheterna hennes advokat från att tala till media, diplomater, internationella organisationer och utländska regeringar.

I fallet som avgjordes på onsdagen, anklagades hon för att ha tagit emot 600 000 dollar och sju guldtackor under 2017-18 från Phyo Min Thein, tidigare chefsminister i Yangon, landets största stad och en högt uppsatt medlem av hennes politiska parti.

Många länder i västvärlden har infört sanktioner mot Myanmar och avfärdat rättegångarna mot Suu Kyis som en politisk skenprocess. Militären har däremot sagt att Suu Kyi har begått brott och att de avvisar utländsk kritik som försök till subversiv inblandning.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar