Myndighet mörkade risk för dricksvattenbrist

Tidigare chef på Energimyndigheten berättar sanningen om myndighetens mörkande av Sveriges gaskris. En gaskris vi inte kände till och som kan riskera Sveriges vattenförsörjning. Enligt honom fokuserade myndigheten på att hjälpa den förra regeringen att bli omvald istället för att berätta sanningen om bristerna i Sveriges beredskap.
Gustav Boëthius. Foto: Twitter/@GustavBoethius

I en artikel i Svenska Dagbladet berättar journalisten Peter Wennblad om den tidigare chefen för Energimyndighetens samordning av Sveriges naturgasförsörjning, Gustav Boëthius, och hur hans myndighet underlåtit att göra sitt jobb och dessutom undanhållit sanningen för regering och riksdag. Boëthius uppdrag var att samordna landets naturgasförsörjning tillsammans med en kollega. Sommaren förra året lämnat han myndigheten av brist på förtroende.

Sveriges gasbehov

Många tror kanske att Sverige inte har något behov av naturgas men 28 000 hushåll är anslutna till det västsvenska gasnätet mellan Trelleborg och Stenungsund. Men nästan all metangas, 98 procent, används av företag i tillverkning av alltifrån plast till läkemedel, skriver SvD.

Sverige har ingen egen gasutvinning och nästan inga gaslager, vilket gör försörjningen väldigt sårbar.

All gas kommer via en enda ledning, ett rör, på havsbotten mellan Dragör och Malmö. Ett sabotage av ledningen eller en gasbrist i Danmark skulle stoppa viss svensk industri väldigt snabbt.

Denna beredskapsmässiga utsatthet har påpekats vid flera utredningar, men trots detta sade den rödgröna regeringen nej till byggnation av en terminal till stamgasnätet.

Har aldrig analyserat konsekvenserna

Energimyndigheten hade aldrig analyserat konsekvenserna av ett gasstopp och visste inte vad industrin använde gasen till, upptäckte Boëthius. Så han och hans kollega gjorde analysen istället och fann att gasen bland annat används för att framställa kemikalier som är nödvändiga för att rena dricks- och avloppsvatten. En tämligen viktig del att ett fungerande modernt samhälle.

Chockerande insikt

Foto: Bokus

Insikten att Sveriges försörjning av renat vatten var beroende av ett litet rör på botten av havet mellan Sverige och Danmark, var svindlande för Boëthius. I synnerhet som denna svaghet aldrig hade tagits upp i de krisscenarier Energimyndigheten lämnat in till regeringen under åren.

Så att Sveriges högsta politiker och en myndighet ansvarig för extremt viktiga delar av landets krisberedskap, inte vet att ett stopp på gasleveranserna av någon anledning, kan leda till brist på dricksvatten är extremt allvarligt.

Boëthius säger att gensvaret på myndigheten var svalt och rent av avogt när han informerade om deras fynd.

– Många ville inte veta och de flesta ville absolut inte komma i kontakt med vårt arbete. Energimyndighetens ledning höll oss på armlängds avstånd, träffade oss nästan aldrig fysiskt, och såg till att lämna ytterst få skriftliga spår i saker rörande gasfrågan, skriver han i boken Ledningen, om åren på myndigheten, som han skrev av ren ilska.

Försökte nå regeringen

På olika sätt försökte Boëthius och kollegan göra så att regeringen fick kännedom om beredskapsbristen, fast det var inte Energimyndigheten intresserad av. När de sedan själva kontaktade en regeringstjänsteman sa denne att departementet inte ville ha skriftlig information, eftersom den då behövde diarieföras…

Myndighetsledningen sade dock att informationen skulle framföras till riksdagens näringsutskott i april 2022, då de var kallade till möte med anledning av Ukrainakriget. Men det hände ingenting då heller.

De chefer som sopade allvarliga problem under mattan när de stod inför riksdagens näringsutskott, satte Energimyndighetens grundläggande funktion ur spel. Jag tror att dessa exempel utgör toppen av ett isberg

Gustav Boëthius

Anledningen som Boëthius har förstått, var att myndigheten inte framfört att det fanns risker för dricksvattnet i mötet med näringsutskottet. Detta har framkommit efter att han haft kontakt med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), som då var dess ordförande.

När Boëthius sommaren 2022 insåg att det fanns risk för en strypning av gasleveranserna via Nordstream sade han till myndighetsledningen att den borde utfärda en tidig varning för gasförsörjningen enligt EU:s regelverk, men detta föll inte i god jord. Man kunde inte göra så mitt under en valrörelse, menade den irriterade chefspersonen. Det hade varit ”regeringsomvälvande”. Och det hade såklart satt ljuset på den misskötta energipolitiken

Peter Wennblad, SvD. Foto: Wikipedia/Jesper Sandström from Luleå, Sweden

”Har du sprängt Nordstream?”

Det är då Boëthius säger upp sig och blir arbetsbefriad under delar av uppsägningstiden. Han inte bara anses utgöra en säkerhetsrisk, han får också frågan av myndighetsledningen om det är han som har sprängt Nord Stream för att statuera exempel.

SvD:s reporter Peter Wennblad berättar att han efter intervjun med Boëthius begärde ut den fördjupade konsekvensbeskrivning han ville att Energimyndigheten skulle lämna till regering och riksdag. Det visar sig att allt som handlar om vatten har belagts med sekretess.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter