Myndigheter erkänner problemet med ett kontantlöst samhälle

Problemen med att använda kontanter har blivit så tydliga att till och med myndigheterna behöver reagera. Kontanter innebär ett skydd mot övervakning samt en möjlighet att kunna fortsätta betala för tjänster, även om en kris inträffat.

I början av december släppte Länsstyrelsen Uppsala en rapport som kartlagt problemen som uppstår när det blir svårt att få tag i kontanter. Det är folk som bor ute på landsbygden eller ytterområdena som inte anses ha tillgång till acceptabla betalningsmetoder när kontanterna försvinner. Kontanterna utgör även en viss garanti för att saker ska fortsätta fungera om den digitala infrastrukturen slås ut.

Kontantanvändningen utgör också en garant för personlig integritet. När man handlar med kort registreras det vad och var du köpte något och för hur mycket, information som kan hamna i helt fel händer. Kontanter kan däremot inte spåras på det sättet och utgör än så länge ett skydd mot betalningsövervakning.

Farorna i ett kontantlöst samhälle

Farorna med att inte kunna använda kontanter har fri media, såsom Frihetsnytt, varnat för, men nu börjar fler myndigheter och även etablerad media att uppmärksamma problemet. Tidigare skrev Frihetsnytt att till och med Riksbanken insett farorna med det kontantlösa samhället.

Nu följer SVT upp rapporten med en intervju med Ted Bergman, processledare på Länsstyrelsen Uppsala län. Intervjun lägger större fokus på riskerna med att det digitala systemet slås ut. Det kan röra sig om hackerattacker eller överbelastning när många ska använda sig av samma tjänst samtidigt.

Exakt hur dessa problem ska åtgärdas går inte Bergman in på, utan hänvisar till att det pågår en betaltjänstutredning. Om lösningen involverar en återgång till användning av kontanter återstår att se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Kontant löst samhälle är en fara för hela samhället. Jag tycker att få vara bank måste banken hantera kontanter, vi som medborgare måste få välja vad vi vill använda för betalnings medel. Det kontakt lösa samhället görs bara för att ha full kontroll på medborgarna!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter