Myndighetsanställda lovar att bryta mot lagen

Omni ser problem med kommande lag om illegala invandrare, som innebär att myndighetspersoner måste anmäla misstankar om illegala invandrare – informationsplikt. TV4 förutser att myndighetspersoner kommer att arbetsvägra och bryta mot lagen.

I Tidöavtalet från i höstas slogs det fast en princip om informationsplikt för myndigheter och myndighetsanställda: De både får och måste informera andra myndigheter om illegala invandrare i Sverige. I Tidöavtalet står ordagrant som motivering: ”Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras.”

Lagens tolkning

Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, slår i ett uttalande fast att alla offentliganställda ska vara skyldiga att rapportera illegala invandrare.

Detta är alltså lagstiftarens avsikt. Omni väljer att använda ordet ”papperslösa” om illegala invandrare i denna rapportering om Jomshof.

Många påstås vara oroade

Omni gör gällande att detta kommer att leda till problem då förändringen påstås sakna stöd bland myndighetsanställda. Omni använder ordet ”angiveri”, ett ord med starkt negativ betydelse, och citerar TV4 som säger sig ha fått besked från flera personer om svårigheter att sköta sina jobb om lagen träder i kraft. Maj Eriksson, bibliotekschef i Östersund, säger följande:

”Vi är nog rätt eniga om att det här kommer inte vi på biblioteket att göra, att anmäla någon.”

Offentliganställda välkomnar lagen

Frihetsnytt har talat med ett urval personer, varav några anställda i offentlig sektor, som samtliga känner det som en lättnad att lagen klart visar på rätt sätt att agera i myndighetsrollen och att det är lagligt att informera om illegala invandrare. Ingen som Frihetsnytt har varit i kontakt med tänker använda normprövning till förmån för invandrare som vistas illegalt i Sverige och som fått kontakt med en svensk myndighet. Ingen tänker heller acceptera att kollegor arbetsvägrar i utlänningsärenden. (Normprövning innebär att offentliganställda själva fattar beslut om lagligheten i ett ärende som de ska ta ställning till).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter