Myndighetsrapport visar: Covid kom från laboratorium

Flera amerikanska myndigheter sluter upp bakom teorin att covid-19 hade sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium. Detta visar offentliggjorda delar av en hemligstämplad rapport.

Det har diskuterats ivrigt hur covid-19 uppstod – viruset som orsakade massiva nedstängningar, allvarliga inskränkningar i den personliga friheten, samt kampanjer för ett vaccin som inneburit omfattande risker.

Under lång tid har mycket pekat mot en djurmarknad i kinesiska Wuhan, där de första fallen upptäcktes.

Men nu har Wall Street Journal tagit del av en rapport från det amerikanska energidepartementet, som snarare talar för att viruset måste ha kommit från ett biolaboratorium i Wuhan. Det ska inte ha rört sig om ett biologiskt vapen, utan sannolikt har man bedrivit forskning på olika virus, som på något sätt sluppit ut.

Tidigare har den amerikanska federala polisen FBI (Federal Bureau of Investigation) 2021 kommit till samma slutsats som energidepartementet nu tar ställning för. Under lång tid har flera myndigheter inte velat uttala sig om huruvida viruset uppstod naturligt eller skapades av människor.

Energidepartementet räknas som en tung röst i frågan och att de nu tar ställning för att viruset härstammar från ett laboratorium talar för att det finns goda skäl att utgå från detta.

Inget naturligt ursprung har påträffats

Virusets ursprung har tidigare kopplats till fladdermöss, som säljs på kinesiska marknader för att användas till fladdermussoppa.

Men inget djur har kunnat identifieras som källan till viruset och alltmer talar faktan för att djurmarknaden i Wuhan enbart var centrum för smittspridning, inte ursprunget.

Just Wuhan har utgjort centret för Kinas forskning kring covid under pandemin och det har fått många, både forskare och politiker, att tidigt misstänka att ursprunget kommer från ett laboratorium där.

Wuhan
Wuhan, staden där viruset sannolikt härstammar ifrån. Foto: Wikipedia/ ZhengZhou

Kinesiska myndigheterna vägrar svara

Kina har jobbat hårt för att begränsa möjligheterna till efterforskningar om virusets ursprung och tillbakavisar bestämt alla påståenden om att det skulle komma från ett kinesiskt laboratorium.

Frihetsnytt har tidigare kunnat rapportera att Världshälsoorganisationen (WHO) tvingats lägga utredningen om virusets ursprung på is, eftersom de kinesiska myndigheterna vägrat att samarbeta.

”Vem har finansierat labben?”

Björn Hammarskjöld
Björn Hammarskjöld. Foto: Twitter/ Björn Hammarskjöld

Frihetsnytt har talat med Björn Hammarskjöld, assisterande professor i pediatrik vid Strömstad akademi, före detta överläkare i pediatrik, samt filosofie licensat i biokemi och postdoc i molekylärbiologi.

Att två tunga myndigheter, FBI och energidepartementet når slutsatsen att covid-19 härstammar från ett laboratorium, vad säger det egentligen om sanningshalten i detta?

– Det innebär att dessa myndigheter följer den ed som de anställda avlagt när de anställdes, att alltid tala sanning. Allt talar för att viruset är skapat av människor, vilket Luc Montagnier, som upptäckte HIV, hävdar. Han upptäckte att det fanns spår av HIV-genomet i covid-19, samt det faktum att spikproteiner har en speciell aminosyrasekvens instoppad av människa mellan de två hopkopplade proteinerna i spikproteinet.

Vad innebär det om smittan kommer från ett laboratorium och inte naturligt från ett djur?

Man har kunnat klippa och klistra med DNA sedan 1980-talet. Jag höll själv på med det när vi jobbade med Hiv-viruset 1988-89. Jobbar man bara med delar av ett virus behövs inga speciella säkerhetsanordningar, men jobbar man med en komplett viruspartikel, då ställer det helt andra krav.

Jag kan inte uttala mig om det har spridits medvetet eller genom en olyckshändelse. Men man undrar varför det spreds så fort.

I en vanlig smitta brukar det alltid vara den första säsongen som är mest smittsam och orsakar flest sjukdomsfall. Den andra säsongen har det minskat, vilket fortsätter över den tredje säsongen, för att resultera i väldigt få sjukdomsfall under den fjärde.

Anthony Fauci
Anthony Fauci. Foto: Wikipedia/ The White House

Vad gäller covid dog knappt 6 000 människor i Sverige i första säsongen, medan 9 000 dog under den andra. Den tredje säsongen hade det gått ned till 5 000 och fjärde säsongen var det runt 4 000, trots vaccinet.

Varför dog så många i de följande säsongerna, när den naturliga immuniteten borde ha börjat verka?

Bär Kina ensamt ansvaret för detta eller kan andra länder ha varit inblandade i att sopa igen spåren?

– Vem har finansierat labben? Jo, Anthony Fauci [USA:s ledande smittskyddsrådgivare]. Det var hans institut [National Institutes of Health] som betalade biolabben i Kina, långt innan pandemin drog igång. De har även betalat sådana biolabb i andra länder, som Ukraina och även i Sverige.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter