Namnbyte möjliggör ökad makt för Rotschildpolitiker

Enighet under en man

Den franske presidenten, tillika tidigare Rotschildbankiren, Emmanuel Macron aviserar ett namnbyte på sitt parti, för att lättare kunna foga samman sina allierade under ett parti.

Le Monde rapporterar att under lördagen bytte president Macrons parti namn från La République en March till Renaissance. Anledningen bakom namnbytet är att samla Macrons allierade under ett partinamn, vilket skulle öka presidentens kontroll ytterligare.

Det var under kvällen för franska presidentvalets första omgång 2022 som Macron högtidligt offentliggjorde sin idé. Han uppmanade ”alla de, som under sex år fram till denna kväll, som dedikerat sig åt att jobba med mig för att överkomma sina skiljaktigheter, att gå samman i en enda stor politisk rörelse.”

Svalt intresse för underkastelse

Trots Macrons högtravande ord om betydelsen av att gå samman, har intresset varit svagt för att överge sin politiska autonomi.

Under månaderna som följde fick presidenten sänka sina ambitioner och nöja sig med en sammanslagning av de mindre partierna Territoires de Progrés och Agir.

Macrons två främsta allierade, partierna MoDem och Horizons, samt miljöpartiet En Commun, valde att inte offra sin självständighet.

Från ljusskygg bankir till Frankrikes president

Innan han gav sig in i politiken var Macron både rådgivare och delägare i den Parisbaserade investmentbanken Rotschild & Cie, en av den ökända bankdynastins många förgreningar. Han skulle jobba för dem 2008-2012.

Det var bland annat Macron som 2010 ansvarade för att Nestlé kunde upphandla ett av Pfizers (för läsaren kända för sina Coronavaccin) dotterbolag, som producerade barnmat.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter