Nämndemän skräms till fällande våldtäktsdomar

Mål som rör våldtäkter och andra sexuella brott är de som väcker mest känslor hos folk. Det har lett till ett tryck mot domstolar att fälla män som anklagas för våldtäkt. Nu uttalar dock nämndemän att beviskraven är för lågt ställda och leder till att oskyldiga döms till hårda straff. Men de vågar inte säga det öppet, under eget namn.

I en artikel i Expressen framkommer det att flera nämndemän är starkt kritiska till hur våldtäktsmål hanteras i de svenska domstolarna. Sedan samtyckeslagen infördes upplever man att bevisbördan har sänkts kraftigt och att det inte krävs mycket för att en man ska bli fälld för våldtäkt. Det betyder inte att våldtäktsmålen hanteras effektivare, utan snarare att den som blir anklagad för våldtäkt berövas sin rättssäkerhet.

Fakta: Nämndemän
"Nämndemän är vanliga medborgare som nomineras av de politiska partierna och som tillsammans med den juridiskt utbildade domaren dömer, framförallt i brottmål men också i vissa familjemål."
Källa: Åklagarmyndigheten

Förvärrats sedan 2018

Högsta domstolen. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ ATTRIBUTION-SHAREALIKE 3.0 UNPORTED
Högsta domstolen. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ ATTRIBUTION-SHAREALIKE 3.0 UNPORTED

Det har blivit vanligare att nämndemän väljer att fria åtalade våldtäktsmän sedan samtyckeslagen började gälla 2018. Flera av dem säger att det inte är själva lagen i sig som är problematisk, utan snarare ett par domar från Högsta domstolen, där det ansågs räcka att brottsoffret hade en trovärdig berättelse om det som hänt.

– Det är svårt för den tilltalade att komma till tals när allt som krävs för att bli fälld kan vara att tjejen ringer en kompis och säger att hon blivit våldtagen och visar på lite dåligt mående efteråt. I våldtäktsmål krävs det inte lika stark bevisning som i andra mål. Och det känns inte bra, säger en av de intervjuade nämndemännen i artikeln.

Fakta: Samtyckeslagen
"2018 infördes den ändring i brottsbalkens våldtäktsparagraf som brukar kallas 'samtyckeslagen'. Ändringen innebär att utgångspunkten för om en handling ska bedömas som våldtäkt är om det funnits samtycke eller inte. Det infördes också ett nytt brott, oaktsam våldtäkt, som innebär att det ställs höga krav på att gärningspersonen försäkrat sig om att offret samtyckt och att offret inte befunnit sig i en särskilt utsatt situation."
Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Det finns ju nästan aldrig handfasta bevis i de här målen. Jag upplever att vi har en lägre ribba i sexualmål och det stör mig så mycket. Vi hade aldrig accepterat att döma någon för för någon annan typ av brott på de här grunderna, men i sexualmål så är det som att vi måste tro på kvinnan, säger en annan nämndeman.

Rädsla för partipiskan

Kritiken kommer från både höger och vänster, men samtliga av dem vill vara anonyma för att inte riskera konsekvenser från allmänheten eller det egna partiet.

Många är rädda för att utsättas för samma sak som de socialdemokratiska nämndemän som friade en åtalad barnvåldtäktsman i Hovrätten för Västra Sverige. Dessa utsattes för påtryckningar av partiet att lämna sina uppdrag, vilket i sin tur ledde till hård kritik. Det har även lett till att det är färre personer som vill bli nämndemän.

Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Sveriges  domstolar/ Johan Wingborg
Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Sveriges domstolar/ Johan Wingborg

En kvinnlig nämndeman från Vänsterpartiet är livrädd för vilka konsekvenser hon skulle kunna drabbas av inom partiet om hon berättar att hon flera gånger förespråkat att man ska fria de anklagade.

Man skulle bli så fruktansvärt brännmärkt för att man på nåt sätt ifrågasatt hur vi dömer i våldtäktsmål. Jag är aktiv vänsterpartist och i vårt parti är det lite ensidigt i den här frågan kan jag tycka. De här tankarna är sprängstoff. Det är ju ingen i mitt parti som pratar om att det finns en risk att vi dömer män som är oskyldiga. Jag tycker det, jag ser den risken. Men det går ju inte att säga det öppet. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Jepp , det är totalt orimligt som det nu är.

    Män bör vara oerhört försiktiga vid sexuell aktivitet. Lämna tel med ljud på så akten spelas in …eller ett skriftligt samtycke.

    Kanske behövs ett vittne i rummet ?? 🤣🤣

    Det skulle kunna bli extraknäck för arbetslösa –att övervaka att erotisk aktivitet går rätt till.🤣

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter