Namninsamling för folkomröstning om vindkraftbygge

Politikerna är vana vid att kunna driva igenom impopulära beslut utan att bry sig om vad folket tycker. Nu verkar de ha gått för långt när de drev igenom att bygga två enorma vindkraftsparker utan Hallands kust, för en namninsamling har nämligen startats för att hålla en folkomröstning i frågan.

Den moderata nämndemannen i Solna tingsrätt, Rose Magamba, har startat en namninsamling för att få till en folkomröstning gällande det planerade jättebygget av vindkraftsparker utan Hallands kust i västra Sverige, rapporterar SVT.

Det var under tisdagen den 16 maj som regeringen meddelade beslutet att man gett klartecken för ett omfattande byggprojekt av stora havsbaserade vindkraftsparker utanför Hallandskusten. Frihetsnytt rapporterade om det motstånd och kritik som ganska omgående framfördes mot beslutet, bland annat från Sverigedemokraterna, som enligt Tidöavtalet borde ha getts möjligheten att yttra sig.

Dessutom har ett överklagande lämnats in till mark- och miljödomstolen i Vänersborg, för att överklaga att Länsstyrelsen gett klartecken åt byggnadsplanerna.

Magamba berättar för SVT att utbyggnaden kommer påverka djurlivet, yrkesfisket och naturupplevelsen i Halland.

Och innan man tar ett sådant drastiskt beslut [bör] man tala till de människor som bor där.

Kan byggas i Stockholm istället

På frågan från SVT:s reporter om var vindkraftsparker ska byggas om inte utanför Halland, svarar Magamba att hon gärna skulle se det i Stockholm.

Hennes svar om att vindkraften kan byggas i huvudstaden kan ses från två perspektiv: antingen anser hon att det är okej med vindkraft, så länge det inte sker på områden som hon värnar; eller så är det för att de ivrigaste anhängarna av vindkraft bor just i Stockholm (och andra svenska storstäder) och är snabba med att förespråka utbyggnaden av vindkraftturbiner på områden som ligger långt ifrån deras egna bostäder.

Som exempel ville inte Miljöpartiets ena språkrör, Märta Stenevi, svara på Aftonbladets fråga om hon kunde tänka sig att bo bredvid ett vindkraftverk.

– Nu bor jag i stan, jag kan tänka mig att bo där jag har en bra boendemiljö. Alla ska ha bra boendemiljö. Vi ska inte bygga vindkraft på ett sätt som [gör att] människor far illa.

Med tanke på att hon aktivt förespråkar att vindkraften ska byggas ut rejält anser nog många att det borde ha varit ett självklart ”JA” på frågan. Nu är det visserligen Malmö, snarare än Stockholm, hon är bosatt i, men vindkraften skulle nog lika väl kunna byggas där.

Den som vill skriva på namninsamlingen för att stödja rätten för folket att göra sin röst hörd, oavsett inställning till vindkraften, hittar den på denna länk.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter