onsdag, 28 september, 2022

Nancy Pelosi på spontanbesök till Kiev

Amerikanska toppolitikers spontanbesök i Ukraina skapar oro bland bedömare

Det amerikanska representanthusets talman, Nancy Pelosi, spontanbesökte under söndagen Ukrainas huvudstad Kiev för att träffa president Volodymyr Zelensky. Det överraskande besöket kommer exakt en vecka efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin reste till Kiev.

I delegationen som följde med Pelosi ingick ytterligare sex ledamöter av det amerikanska representanthuset. De amerikanska toppolitikerna spenderade drygt tre timmar i Kiev innan de åkte tillbaks till NATO-landet Polen.

Pelosi uppgav redan vid sin ankomst på söndagsmorgonen att Washington kommer att stödja Ukraina ”tills segern är vunnen” mot Ryssland. Hon beskrev för reportrar att syftet med hennes resa var ”att skicka ett omisskännligt och rungande budskap till hela världen: Amerika står stadigt med Ukraina.

Under Pelosis spontanbesök framförde Kievregimen sin tacksamhet för Biden-administrationens senaste hjälppaket på svindlande 33 miljarder dollar. Trots USA:s ekonomiska och materiella bistånd har det konsekventa budskapet från Kiev fortfarande varit att ge oss mer, mer, mer.

Under måndagen träffade Polens president, Andrzej Duda, den amerikanska talmannen i Warszawa. Inför reportrarna kallade Pelosi den polske statschefen för ”en uppskattad partner för att stödja folket i Ukraina inför Putins brutala och oprovocerade krig.”

Ett mer motvilligt Europa

Europa har, med undantag för Storbritannien, varit betydligt mer motvilligt i vad man är villigt att göra för Ukraina. Bland den politiska ledningen i Europa finns en utbredd rädsla för handlingar som kan ses av Moskva som eskalerande, vilket riskerar att dra in Europa i en bredare konflikt.

Det finns en känsla i Europa att ”USA drar in alla i ett annat sorts krig”, sade professor François Heisbourg, en fransk försvarsanalytiker, och citerade liknande kommentarer från Joe Biden om ”slaktaren i Moskva” och hur ”Putin måste avgå”. Vissa undrar vad Washington försöker säga – eller göra.

”Att hjälpa Ukraina att segra handlar inte om att föra krig mot Ryssland av skäl som är relaterade till dess ledning”, sa professor Heisbourg. ”Regimskifte kan vara en vision, men inte ett krigsmål.” Den franske professorn understryker att den amerikanska retoriken spelar perfekt in i Putins beskrivning om hur NATO för proxykrig mot Ryssland, som i sin tur utkämpar ett försvarskrig för sin överlevnad på ukrainsk mark.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar