Nancy Pelosi träder tillbaka

Demokraternas veteran och maktspelare lämnar ledarskapet till ”yngre förmågor”

Vid 82 års ålder väljer den mäktiga demokraten Nancy Pelosi att träda tillbaka från posten som talman för representanthuset. Under sin karriär har hon spelat en viktig roll i att driva igenom presidenterna Obamas och Bidens politik och rankas som en av de mäktigaste kvinnorna i världen.

Under torsdagen meddelade den demokratiska talmannen för representanthuset, Nancy Pelosi, att lämna över posten till en ”ny generation”. Ingen efterträdare är ännu given, men favoriten bland Demokraterna är Hakeem Jeffries, representant för New Yorks 8:e kongressdistrikt, rapporterar Reuters.

Under sina två perioder som talman, 2007-2011 och 2019-2022, spelade hon en stor roll i att driva igenom Demokraternas politik. Det var bland annat hon som 2010 bidrog till att få igenom Barack Obamas kostsamma hälsovårdsreform, ”Obamacare”, samt klimat- och vapenregleringar under Joe Biden.

Det är även Pelosi som spelat en aktiv roll i att försöka få Donald Trump fälld i riksrätten, både 2019 och efter 6 januari-upploppet 2021.

När Pelosi höll sitt slutanförande nämnde hon det stora nöjet att samarbeta med tre presidenter, däribland George W. Bush, som ansvarade för de blodiga och katastrofala invasionerna av Afghanistan 2001 och Irak 2003, Barack Obama, samt den nuvarande Joe Biden. Trump nämndes däremot inte överhuvudtaget, rapporterar Fox News.

Under sin politiska karriär har hon hunnit bygga upp ett enormt politiskt inflytande och rankades 2019 av Forbes som världens tredje mäktigaste kvinna, efter Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel och Europeiska Centralbankens president Christine Lagarde.

Pelosi anger att den brutala attacken som skedde mot hennes man i oktober spelat in i hennes beslut att träda tillbaka. Hon kommer dock att stanna kvar i kongressen som representant för Kalifornien.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter