EU:s Digital Services Package klubbades igenom i Europaparlamentet i måndags. Lagpaketet innehåller en rad censuråtgärder för att strypa yttrandefriheten på nätet.
Digital Services Act (DSA) innebär bland annat att så kallade Trusted Flaggers – betrodda anmälare – ska rekommendera för nätjättarna och andra företag vilket innehåll som ska tas bort. Dessa ska representera ”kollektiva intressen” vilket – som 5 juli-stiftelsen påpekar – öppnar för olika särintressen att censurera nätet.
”DSA påtvingar nya mekanismer som tillåter användare att flagga olagligt innehåll online, och gör att plattformar kan samarbeta med särskilda ’betrodda anmälare’ för att identifiera och avlägsna olagligt innehåll”, förklarar Europeiska Kommissionens officiella hemsida.
Hotar yttrandefriheten i hela EU
”Olagligt innehåll” innebär naturligtvis inte bara brott som förtal, vilka i förekommande fall har använts för att tysta kritik utan också diverse ”hatbrottslagstiftningar” som den svenska hets mot folkgrupp-lagen, vilka är specifikt skapade för att tysta kritik.
Censur av nätet kommer dessutom att kunna ske över gränserna inom EU – myndigheter i exempelvis Frankrike, Tyskland eller Storbritannien där man har mer långtgående censurlagar än i Sverige kommer att kunna beordra att innehåll ska plockas ner från svenska sajter – även om innehållet är lagligt här. Och vice versa. Det kommer således att vara den minst toleranta lagstiftningen från varje land som kan göra sig gällande.
Hur lagstiftningen kommer att användas i praktiken återstår att se. Särskilt viktig spås hanteringen av ”betrodda anmälare” bli.
Ett exempel som nämns i lagstiftningen på grupper som kan godtas som ”trusted flaggers” är ”organisations committed to notifying illegal racist and xenophobic expressions online” – vilket i princip innebär att censurivrande vänsterextrema grupper som Expo kan få rollen som moderatorer av hela Internet när det gäller kritik mot invandringen.
En annan är ”organisations of industry and of right-holders”, vilket alltså innebär att upphovsrättslobbyn kan få samma möjlighet.
Rätt att informeras och överklaga
Det finns vissa positiva detaljer i den nya lagstiftningen. Den kanske viktigaste är att den som får innehåll censurerat har rätt att bli informerad om varför och att överklaga beslutet – något som hittills saknats på plattformar som Facebook och Twitter, vilka ofta motiverat sin censur med luddiga hänvisningar till ”användarvillkoren” utan att behöva förklara vad i användarvillkoren som brutits.