Näthatsgranskaren förtalar Lennart Matikainen och Åsa Westerberg

Rättegången där näthatsgranskaren Tomas Åberg anklagat Lennart Matikainen och Åsa Westerberg för förtal, skulle ha ägt rum på måndagen. Men när rättegången blir inställd sprider Åberg själv allvarliga påståenden om motparterna.
Lennart Matikainen
Lennart Matikainen. Skärmbild: TV4

Nu på måndag var det planerat att rättegången skulle hållas mellan den så kallade näthatsgranskaren Tomas Åberg och de framträdande medieprofilerna Lennart Matikainen, känd från Swebbtv och Alternativ för Sverige (AfS), och Åsa Westerberg, fristående reporter från Granskning Sverige, som bland annat avslöjade att de så kallade ”flyktingbarnen” inte alls var barn.

Åberg är aktiv i föreningen Näthatsgranskaren, som anmäler folk för hets mot folkgrupp för saker de skrivit på internet. Han påstås även av vissa ha satt i system att aktivt anmäla folk för förtal när de kritiskt granskat hans person. Samnytt har bland annat skrivit om hur han stämde en rullstolsbunden pensionär, som inte kunde ta sig till tingsrätten och därmed dömdes att betala 15 900 kr i skadestånd.

Gör samma sak mot andra

Åsa Vesterberg
Åsa Westerberg. Foto: Åsa Vesterberg

Men kort innan rättegången skulle äga rum i Stockholms tingsrätt, måndagen den 13 februari, meddelade tingsrätten att rättegången ställts in och kommer att hållas vid ett senare datum. Anledningen till detta är inte känt, men Åberg hade sin förklaring färdig och i ett inlägg på Facebook anklagar han både Matikainen och Westerberg för att ha fegat ur, utan att ha fog för påståendet.

Men han nöjde sig inte med att kalla dem för fegisar, han kallade dem även helt öppet för ”extremister” och ”brottslingar”. Matikainen har aldrig blivit dömd och Åberg definierar inte heller på vilket sätt de skulle vara extrema. ”Extremist” är här endast ett negativt värdeladdat ord, som målar ut de båda som farliga personer. Att de blir utpekade på det här sättet kan utgöra grund för förtal. Enligt 5 kap. 1 § Brottsbalken står det:

Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Näthatsgranskaren, Tomas Åberg
Näthatsgranskaren, Tomas Åberg. Skärmavbild: Facebook/ Joakim Lamotte
Det aktuella inlägget. Skärmbild: Facebook

Andras missaktning utgjorde skäl för dom mot Samnytt

I slutet av december kunde Frihetsnytt rapportera att nättidningen Samnytt dömts för förtal av en journalist som jobbar på Dagens Nyheter (DN). Det handlade om att Samnytt pekat ut honom för att ha haft kopplingar till våldsbejakande islamism i Syrien. Domen motiverades med att det inte handlade om att uppgifterna var felaktiga, utan att journalisten ifråga kunde riskera att utsättas för andras missaktning.

Att kalla folk för ”brottslingar” och ”extremister” är i lika hög grad en grund för att utsätta Matikainen och Westerberg för andras missaktning.

”Det känns hotfullt”

Frihetsnytt har pratat med både Åsa Westerberg och Lennart Matikainen om hur de ställer sig till det som Åberg skrivit.

Du har själv blivit anmäld av honom för förtal. Hur upplever du det här, att bli utpekad som brottsling och extremist?

Åsa: – Det är grovt kränkande och upprörande! Dessutom är inget sant. Han har medvetet sökt upp mig och trakasserat mig. Genom att han är en offentlig person, med flera följare som nu spridit inlägget, känns det både jobbigt och hotfullt, då detta har fått en omfattande spridning.

Lennart: – Det är ett grovt förtal och jag kommer inte låta det gå under radarn. Han har ingen dokumentation på att jag är vare sig extremist eller brottslig. Han hänvisar till målet och pekar ut oss som om vi vore fällda, utan att någon dom har fallit.

Vet du varför rättegången ställdes in?

Åsa: – Nej, jag har ingen aning. I dagsläget har jag inte blivit informerad om orsaken, men jag ska kolla med min advokat om varför.

Lennart: – Nej, vi trodde först att det var han som blivit akut sjuk, vilket alltså tillbakavisas genom hans inlägg. Det är nog någon i rätten som blivit akut sjuk och de har inte hittat någon ersättare. Det är dock bara spekulationer, men eftersom ingen av parterna har sagt något om att inte kunna närvara, så måste det röra sig om personer kopplade till rätten.

Kommer du att anmäla det på samma sätt som han har gjort?

Åsa: – Ja, självklart! Detta är mycket värre än det vi blivit anklagade för. Det kommer bli en polisanmälan och jag ska tala med min advokat. Han pekar inte ut oss med namn, men det är tillräcklig information för att kunna identifiera oss.

Lennart: – Jag kommer självklart att anmäla detta! Jag har talat med min advokat och han [Åberg] ska inte komma undan med detta. Jag backar aldrig.

Är han medveten om att han själv gör något som är förtalsgrundande?

Åsa: – Det är fullt medvetet. Lagen har vridits så många gånger för hans skull, men han tror att han står över lagen. Om lagen gäller för alla, kommer han dock inte att komma undan.

Lennart: – Nej, jag tror att det är för att han är så frustrerad över rättegången. Människor som är frustrerade resonerar inte kring vad man gör och de konsekvenser som det kan få, vilket han uppvisar genom sitt inlägg. Han ser sig som ett offer och att han är felfri, men genom sitt agerande faller den fasaden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter