Nationalister samarbetar inför valet

Nordens nationalistiska partier har rönt olika öden de senaste åren. Dansk Folkeparti har försvunnit, medan Sverigedemokraterna har blivit landets näst största parti. Sannfinländarna, Finlands nationalistiska alternativ, går starkt inför Finlands riksdagsval och tar nu lite draghjälp på slutet från Sverige.

Ett av de tre största

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra. Foto: Wikipedia/ Santeri Viinamäki
Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra. Foto: Wikipedia/ Santeri Viinamäki

Tre partier ligger jämsides under sista tiden fram till det finska riksdagsvalet, som hålls den 2 april, med lika väljarstöd och skillnaderna ligger inom felmarginalen enligt Svenska Yle.

Sannfinländarna, ett nationalistiskt parti som leds av Riikka Purra och inte riktigt liknar något svenskt parti, är dock inne i en positiv trend just under slutfasen. De två andra partierna i topptrion är Samlingspartiet, som kan jämföras med svenska Moderaterna, och Socialdemokratiska Partiet (SDP), som leds av statsminister Sanna Marin och kan liknas vid svenska Socialdemokraterna.

I en stor valanalys, också på Svenska Yle, konstateras att förändringarna bland Finlands småpartier är små och inte borde ha någon inverkan på regeringsbildningen. Finland har inte heller något som liknar Sveriges blockpolitik och inget parti har i princip sagt nej till något annat som samarbetspartner på förhand, även om SDP uppges ha svårt för Sannfinländarna.

Jimmie Åkesson. Foto: Wikipedia/ Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson. Foto: Wikipedia/ Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson valtalar för Sannfinländarna

Det har under åren varierat hur mycket nordiska nationalistiska partier har varit beredda att hjälpa varandra, men Jimmie Åkesson ger nu Sannfinländarna sitt stöd i valrörelsens slutskede och valtalar för partiet vid ett personligt besök.

Han tar tillfället i akt att varna för en svensk utveckling på migrationsområdet, skriver Svenska Yle, och pekar också på behovet av samarbete med andra partier – nu när enighet börjar närma sig i migrationsfrågan över hela det politiska spektrat.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter