Nationalistisk valkompass rekommenderades i skolor

Alternativ för Sverige var missnöjt med att partiet inte fanns representerat i olika valkompasser. De försökte därför göra en egen valkompass som hade AfS som alternativ, men ändå var helt objektiv. Partiet lyckades så väl att Tidningsutgivarna rekommenderade den och råkade ange att valkompassen var EU:s egen.

Det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige grundades av Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbundsordförande Gustav Kasselstrand 2018. Precis som för alla småpartier finns det många hinder för att nå ut till allmänheten.

Ett av dessa hinder är att partiet inte finns med i så kallade valkompasser, det vill säga ett frågeformulär som framför allt tidningar gör och som kan användas som vägledning när man skall välja parti.

En egen kompass

Som Frihetsnytt tidigare tagit upp har AfS därför gjort en egen valkompass. Tanken var att frågorna skulle vara helt objektiva, men att AfS skulle finnas med som alternativ.

Partiet fick kritik för att dölja avsändaren, men AfS partiledare Gustav Kasselstrand bemötte kritiken med att det inte spelar någon roll och att partiet registrerat valkompassen i eget namn. ”Vem som tagit fram valkompassen är helt ointressant i sammanhanget, det viktiga är att den är korrekt kalibrerad vilket den är (primärt med hjälp av AI).”, så partiledaren då.

Tidningsutgivarna backar från rekommendation

AfS lyckades så väl i sin ambition att Tidningsutgivarna rekommenderade i sitt undervisningsmaterial och dessutom kallade den EU:s egen. Det rapporterar bloggaren Emanuel Karlsten. Förmodligen förleddes de av att adressen slutade med ”.eu”.

Karlsten skriver dock att Tidningsutgivarna nu backar efter det massmediala drevet och uppger att de kommer gå ut med en rättelse. Något direkt fel i valkompassen lyckades dock inte påvisa.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Jasså Tidningsutgivarna backar ….och visar sina fula trynen…..dom vill inte vara rättvisa.
    Riktiga uslingar !! Sviker alla demokratiska ideer som finns.

    Nu ngt annat –jag tycker att det är synd att SD har så lågt i tak att dom uteslöt hela SDU -Sthlm.
    SD sprang i expos ledband. Det var vämjeligt att se. 🤮🤮

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter