Nationalistparti kan bli störst i EU-parlamentet

Svensk media uppmärksammar att det franska nationalistpartiet Nationell samling kan få över 30 procent i EU-valet. Det skulle innebära en stor seger för den populäre partiledaren Jordan Bardella, som kan bli ledare för det största partiet i EU-parlamentet om prognosen håller i sig.
Marine Le Pen. Foto: Wiki/flickr.com/
photos/voxespana/51849414761/in/photostream/

Trots att media ofta beskyller franska Nationell samling för att vara ”ryssvänliga” ökar partiet stort i opinionen och väntas få hela 30 procent av rösterna i EU-valet. Regeringspartiet Renaissance, vars toppkandidat är Valérie Hayer, får bara 15 procent i mätningarna.

Nationell samling, som bland annat går till val på att strama åt invandringen ordentligt, leds av 28-årige Jordan Bardella som beskrivs som en politiker som går hem i alla läger. Bardella har – till skillnad från den tidigare partiledaren Marine Le Pen – lyckats nå många unga väljare, och har han över en miljon följare på TikTok.

Då Bardella inte har någon akademisk bakgrund lockar han även många arbetarröster, som har tröttnat på en politisk elit utan verklighetsförankring som säger åt dem vad de ska tycka och tänka.

”Göra motstånd eller försvinna”

Aftonbladet uppmärksammar att Bardella ofta uttalar sig patriotiskt, och i dagarna sa partiledaren att fransmännen ”har alternativet att göra motstånd eller försvinna”. Han sa även att civilisationen kan dö om de inte ”snabbt tar kontroll över invandringen”.

Det tycks även som att media och politiska motståndares ”brunsmetning” inte fungerar på Bardella.

– Han är ung och kan slå ifrån sig all historisk kritik mot partiet. Han säger bara ”jag vet inte, det var längesen” när han får frågor om partiets förflutna. Han har ingen koppling till Jean-Marie Le Pen, han delar inte ens deras efternamn, säger en ”forskare på högerextremism” som Aftonbladet har talat med.

Aftonbladet avslutar sin artikel med att skriva att Bardella kan komma att bli ledare för det största partiet i hela EU-parlamentet, och att ”stigmat som partiet dragits med i över fyrtio år” snart kan falla.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter