Nationalister går framåt även söder om Alperna
Till skillnad från Sverige verkar inte Italiens tre ledande nationalkonservativa partier ha några problem att sätta ihop en regeringskoalition vid en eventuell valseger i söndagens parlamentsval. Åtminstone om man får tro alliansens inofficiella ledare, Giorgia Meloni.
Det är inte bara Sverige som håller val i september. Nu på söndag är det även dags för italienarna att gå till valurnorna. Där Sverige har ett ”konservativt” block bestående av liberalkonservativa M och KD samt socialkonservativa SD, har Italien tre stora partier som kan räknas som ”nationalkonservativa”.
Dessa utgörs av Giorgia Melonis Fratelli d’Italia (”Italiens bröder”), Matteo Salvinis Lega, samt Silvio Berlusconis Forza Italia (”Heja Italien”). Dessa tre partier har gått samman i en allians, som av politiska bedömare spås vinna valet och därmed bilda regering. Utifrån opinionsundersökningar pekar allt mot att Meloni kommer att utgöra den stora vinnaren och ledaren för alliansen, samt bli Italiens nästa premiärminister.
Sänkta skatter och stoppad invandring
Reuters rapporterar om det uttalande som Giorgia Meloni gjorde under tisdagen, där hon utlovade att de tre partierna utan problem skulle komma överens om politiska ståndpunkter, trots rapporter om oenighet mellan de tre allierade rörande energifrågor och utrikespolitik. Men det är inget som verkar oroa Meloni. Enligt henne har de tre partierna nått full enighet i frågor som rör skattesänkningar och att stoppa den illegala invandringen. När det handlar om få låga skatter, fred och självbestämmande i ett annat land är de svenska mediernas kommentarer lika sura som förväntat – enligt USA-kontrollerade Aftonbladet hör de tre italienska partierna och deras väljare hemma i ”kloakerna”.
Exakt hur regeringen kommer att se ut kunde Meloni inte svara på, utan hänvisade till att valresultatet kommer att avgöra vilka ministerposter som respektive parti får.
Tecken i tiden
Oavsett hur utfallet blir av den eventuella regeringskoalitionen och vad politikerna väl bestämmer sig för att genomföra, så kommer en seger för dessa att vara ett tecken i tiden. Italienarna, liksom så många andra länder i både Europa och övriga världen, är trötta på överstatlighet från organisationer som EU och mångkulturellt kaos.
Det är upp till de tre partierna och deras företrädare att leverera det de lovar om de får bilda regering, samt det italienska folket att inte acceptera svikna löften och politisk kohandel.