Nationalmuseum tappar 30% av sina besökare

Den nya regeringens beslut om att slopa fri entré till museer gör att Nationalmuseum tappar var tredje besökare och tvingas spara nästa år. Regeringen hävdar att det handlar om prioriteringar men väljer fortfarande att skänka 168 miljarder kronor i internationellt bistånd. Dock vill man inte ge 12 miljoner till museerna för att möjliggöra fri entré.

En ansträngd ekonomi och regeringens beslut om att slopa fri entré till museer gör att Nationalmuseum i Stockholm tvingas att spara under 2023 rapporterar Sveriges Radio (SR).

Susanna Pettersson
Susanna Pettersson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Museet räknar med att förlora cirka 30 procent av besökarna under det kommande året.

– Vi kommer att tappa ungefär trettio procent av våra besökare, säger museets överintendent Susanna Pettersson till SR.

Susanne Pettersson: ”Tajmingen för det här är inte optimal”

Beslutet om att slopa fri entré slogs fast i regeringens vårbudget och innebär att alla besökare över 19 år måste betala inträde för att besöka statliga museer från och med januari 2023. Det nya inträdespriset kommer att ligga på 150 kronor per person enligt SR.

För att klara ekonomin tvingas Nationalmuseum till åtgärder. Museet har beslutat att skjuta upp planerade utställningar och att stänga museet två gånger i veckan, måndagar och tisdagar. Museet meddelar även att ingen personal kommer att behöva sägas upp.

– Jag har ingenting emot att ta betalt i sig. Men nu när familjer och många unga vuxna har det tufft ekonomiskt, då känns det inte så bra, säger Susanna Pettersson till SVT.

Kulturministern hänvisar till prioriteringar

Kulturminister Parisa Liljestrand medger att regeringen var fullt medvetna om vad konsekvenserna av beslutet att slopa den fria entrén skulle innebära för museerna, men hävdar att det är en fråga om prioriteringar.

Parisa Liljestrand
Parisa Liljestrand. Foto: Wikipedia/ Андрей Бондарь

– Jag har full förståelse för museerna. Det här är ett resultat av flera parallella kriser och i parallella kriser behöver vi prioritera, säger Parisa Liljestrand enligt SVT.

12 miljoner kronor sparar staten genom att dra in anslaget som möjliggjorde den tidigare fria entrén. Samtidigt som regeringen tar bort det fria entrén till statliga museer och sparar 12 miljoner kronor fortsätter man att ge 168 miljarder kronor i internationellt bistånd, vilket Frihetsnytt tidigare rapporterat om.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter