Nato bekräftar: Ukraina ska bli medlem

Natos generalsekreterare bekräftar att Ukraina ska bli medlem i krigsalliansen Nato trots Rysslands tydliga varning. Löftet till Ukraina kommer att bidra till ökade spänningar mellan västvärlden och Ryssland.

Natotoppmötet pågår just nu i Vilnius och under tisdagskvällen lovade krigsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg att Ukraina var välkomna in till Nato.

Enligt Natos stadgar kan inte ett land som är i krig bli medlem så Ukraina kommer att få vänta på en officiell inbjudan.

– Det pågår ett krig i Ukraina. Därför håller alla medlemmar med om att detta inte är en lämplig tid för att göra Ukraina till en fullvärdig medlem av Nato, säger Stoltenberg.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg
Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg. Foto: Wikipedia/ Balk / MSC

Underlättar inträdet i Nato

För att ett inträde i krigsalliansen ska kunna ske snabbt presenterade Stoltenberg ett nytt paket till Ukraina. Paketet handlar bland annat om att kravet på en handlingsplan är borttaget för nya medlemmar. Detta är något som kommer att underlätta Ukrainas inträde i Nato.

– Det innebär att två steg nu blir ett. Ukraina befinner sig bortom en handlingsplan eftersom landet kommit så mycket närmare vår allians, säger Stoltenberg.

För att Ukraina ska bli fullvärdiga medlemmar måste landet dels stärka sina försvars- och underrättelseinstitutioner, men även bli bättre på att bekämpa korruption. Just korruption är något som Ukraina har haft enorma problem med innan, men även under kriget.

– Vi kan bjuda in Ukraina när de allierade är överens och villkoren är uppfyllda, säger Jens Stoltenberg på en pressträff.

Stoltenberg presenterar ingen konkret tidsplan på när Ukraina kan bli medlemmar, något som landets president Volodymyr Zelenskyj tidigare kallar ”absurt”.

Dessa beslut har hittills fattats på Natotoppmötet

Mötet pågår fortfarande men hittils har en rad beslut fattats rapporterar Aftonbladet.

  • Ukraina blir Natomedlem när Natoländerna är överens och kraven uppfyllts.
  • Ukraina slipper gå igenom Natos handlingsplan för medlemskap.
  • Ett Nato-Ukrainaråd inrättas.
  • Ett flerårigt stödpaket för att anpassa Ukrainas försvar till Nato.
  • Nya regionala försvarsplaner för Nato.
  • Natoländer ska satsa minst två procent av BNP på sitt försvar.
  • En handlingsplan för att öka produktionen i försvarsindustrin.

Säkerhetsläget förväntas förvärras

Frihetsnytt kunde igår rapportera att Ryssland varnat för att Ukraina blir medlemmar i Nato. Ryssland identifierar ett inträde som ett hot mot landet och att det kommer utgöra en väldig fara för det europeiska säkerhetsläget.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalade sig och sa att Ryssland kommer att svara på Natos expansion på ett ”lämpligt sätt”, enligt Reuters.

Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov. Foto: Wikipedia/ ДИП МИД РФ (фотограф Эдуард Песов)
Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov. Foto: Wikipedia/ ДИП МИД РФ (фотограф Эдуард Песов)

En av Rysslands anledningar till invasionen av Ukraina var just att landet närmat sig Nato. Ryssland vill inte att länderna som gränsar till deras ska vara medlemmar i Nato med hänsyn till deras egna säkerhet. Detta visar att Rysslands farhågor stämde – Ukraina är på väg in i krigsalliansen.

Oklart vilka konsekvenser beslutet får

Vad de långtgående konsekvenserna blir av att Ukraina går med i Nato kan man ännu bara spekulera om, men att Ryssland kommer att vidta motåtgärder mot ett inträde finns det inget tvivel om.

Utsikterna för Sverige är inte heller ljusa. Regeringen gick ursprungligen in med inställningen att ett inträde i Nato skulle stärka landets försvarsförmåga och minska hotbilden mot Sverige. I nuläget ser det ut som att utvecklingen går åt andra hållet, både med hänsyn till Rysslands varning till Sverige, men även med hotbilden mot Europa om Ukraina går med i krigsalliansen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter