Nato-chefen om Erdogans krav på Sverige

Sverige har redan tagit ”viktiga steg” för att möta Turkiets krav sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under gårdagens besök i Sverige.

Mötet mellan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Harpsund, statsministerns officiella rekreationsresidens, kommer mindre än en vecka efter att Socialdemokraterna bekräftade en överenskommelse med den oberoende riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh för att stödja den kurdiska regeringen i norra Syrien, något som oundvikligen retar Turkiet.

Turkiet har har ställt krav på Sverige med motiveringen att Stockholmsregimen gjort vårt land till ett tillhåll för terrorister och att den svenska staten systematiskt stödjer terrororganisationer som det kurdiska PKK och samhällsomstörtande verksamheter såsom Fethulla Gülens misslyckade kuppförsök mot den turkiske presidenten Erdogan under sommaren 2016.

Erdogans kontor släppte ett uttalande som sa att presidenten har betonat att Sverige och Finland borde ”göra det klart att de har slutat stödja terrorism”, har hävt försvarsexportrestriktionerna mot Turkiet och är ”beredda att visa allianssolidaritet”.

Dagen innan mötet i Sverige träffades Nato-chefen och Finlands president Sauli Niinistö. Under den gemensamma presskonferensen betonade Stoltenberg att ”ingen annan NATO-allierad har drabbats av fler terroristattacker än Turkiet” och pekade på dess strategiska geografiska läge med grannar som Irak och Syrien. Beskedet från Nato till både Sverige och Finland är att möta de turkiska kraven för att kunna gå vidare i ansökningsprocessen. På presskonferensen med Sveriges statsminister sa Stoltenberg bland annat:

– Jag välkomnar att Sverige redan har börjat ändra sin lagstiftning mot terrorism och att Sverige kommer att se till att den rättsliga ramen för vapenexport kommer att spegla den framtida statusen som Nato-medlem med nya åtaganden gentemot allierade.

På presskonferensen lovade Nato-chefen att alliansen kommer att skydda Sverige under ansökningsperioden:

– Sett ur ett säkerhetsperspektiv ligger Sverige på en bättre plats nu än innan det tillämpades, sa han. Nato-allierade har svarat genom att utfärda säkerhetsgarantier till Sverige. Om Sverige attackeras är det otänkbart att Nato-allierade inte skulle reagera. Det är ett budskap som Nato-allierade har förmedlat på ett mycket tydligt sätt till alla potentiella fiender.

Det mesta tyder i dagsläget på att ansökningsperioden blir betydligt mer långdragen än det ”snabbspår” som man ursprungligen hoppades på. Med anledning av de turkiska invändningarna avböjde Stoltenberg att säga om frågan ska lösas före Nato-toppmötet i Madrid den 28 juni eller före det svenska riksdagsvalet den 11 september. Sverige och Finland har bjudits in för att delta vid toppmötet i Spanien.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter