Nato i direkt aggression mot Ryssland

Ledamot i ryska duman hävdar att Litauens beslut att förbjuda ryska transporter utgör en Nato-blockad

Nato-landet Litauen är nu i praktiken engagerad i ”direkt aggression” mot Ryssland, hävdade den ryske parlamentsledamoten Andrey Klimov i sitt inlägg i Telegram på måndagen, med hänvisning till Vilnius beslut att stoppa transiteringen av sanktionerade varor till Rysslands exklav Kaliningrad.

Den ryska politikern leder en kommission för försvar av statens suveränitet. Han anför att genom att vägra låta vissa varor passera genom Litauens territorium till den ryska regionen, har Litauen brutit mot ett fördrag som undertecknades mellan Moskva och Bryssel för 20 år sedan. Kliminov hänvisade till de avtal som både EU och Ryska federationen undertecknade som en del av Litauens anslutning till EU 2004. Avtalet stipulerade att Litauen kommer att tillämpa principen om frihet att transitera varor, inklusive energi, mellan Kaliningrad-regionen och övrigt ryskt territorium.

– Såvida inte EU får ordning på sitt medlemsland och tvingar det att respektera överenskommelsen, skulle ett stort frågetecken hänga över den rättsliga grunden för Litauens medlemskap i EU, hävdade Klimov.

Senatorn betonade att i det här fallet skulle Moskva ha fria händer att ”lösa problemet med Kaliningrad-transiteringen som skapats av Litauen på alla sätt som vi valt.” Klimov fortsatte med att citera från ”gemensamt uttalande om transitering mellan Kaliningrad-regionen och resten av Ryska federationen” daterat den 11 november 2002.

Dokumentet angav bland annat att ”parterna erkänner Kaliningrad-regionens unika ställning som en del av Ryssland separerat från resten av federationens territorium av andra stater.” Med detta i åtanke var undertecknarna överens om att ”göra särskilda ansträngningar för att dämpa båda sidors oro med avseende på framtida transitering av människor och varor”, påpekade senatorn.

Den ryska parlamentarikern tillade att den oavbrutna transiteringen från Rysslands fastland till Kaliningrad-regionen garanterades när Litauen gick med i Nato. Klimov varnade för att Natoalliansen genom ett av sina medlemsländer inlett en illegal blockad av en rysk region.

– Detta kan tolkas som en direkt aggression mot Ryssland, vilket bokstavligen tvingar oss att omedelbart ta till adekvat självförsvar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter