torsdag, 1 december

Nato inleder militärövningen med Finland och Sverige

Nato har inlett den stora militärövningen Baltic Operations med 7 000 soldater i Baltikum – de provocerande krigsspelen kommer att omfatta Sverige och Finland.

Krigsspelen, kallade Baltic Operations BALTOPS 22, är baserade i Stockholm. BALTOPS 22 kommer i första hand bestå av sjöoperationer och äga rum mellan 5-17 juni. Övningarna kommer att involvera 45 fartyg och 75 flygplan. Följande nationer kommer att delta: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Sverige, Turkiet, Storbritannien och USA.

De årliga krigsspelen får ökad betydelse då Finland och Sverige nyligen lämnade in sina ansökningar om att gå med i Nato. Det enorma krigsskeppet USS Kearsarge befinner sig i den svenska huvudstaden för spelen. Enligt ordföranden för US Joint Chief, general Mark Milley, är en del av fartygets uppdrag är att visa kraft mot Ryssland. ”Att Kearsarge är här, är ett ganska starkt uttalande,” sa Milley. ”Det här är en stor övning med 7000-8000 soldater från 16 länder, varav två inte är Nato-medlemmar.”

Flera Natoländer har givit säkerhetsgarantier till Sverige och Finland under ansökningsprocessen. Säkerhetsgarantierna är avsedda att ”förhindra” ett ryskt angrepp innan Stockholm och Helsingfors får ett officiellt medlemskap i alliansens ömsesidiga försvarspakt. Sveriges statsminister Magdalena Andersson uttalade, ”Detta visar att president Bidens säkerhetsgarantier följs av åtgärder.”

Antti Pelttari, chef för Finlands underrättelsetjänst, bekräftar att Moskva inte har angripit Helsingfors med repressalier sedan landet lämnade in sin Nato-ansökan. ”Det har varit ganska tyst, och låt oss hoppas att det förblir så”, sa han i en intervju med Financial Times. ”Det är positivt att ingenting har hänt.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Tv-spel utnyttjas i politiska maktspel

Samtliga Tidöpartier backar enligt SCB

00:07:15

Spotifys VD backar upp Musk

- Annons -

Liknande artiklar

Erkänner svek kring elstödet

Karl XII – En livstid i krig

Vapenbrist i två av tre Natoländer