Natoländer som omger Serbien blockerade ryska utrikesministern

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kritiserar vissa Natomedlemmars beslut att inte släppa fram ryska diplomatiska flygplan genom sina luftrum till Serbien

Det ryska utrikesministeriet har, i måndagens uttalanden, fördömt de nya luftrumsstängningarna som utfördes av tre östeuropeiska länder och anger att blockeradet av ett ryskt diplomatiskt flyg på toppnivå var en ”fientlig aktion” .

Under söndagen skulle Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov resa på ett officiellt besök till Serbien, men hans plan blockerades av tre Natomedlemsländer kring Serbien, Bulgarien, Nordmakedonien och Montenegro.

I uppföljningen till incidenten uttalade Lavrov att draget ”saknar motstycke” i modern historia. Ett separat uttalande från Rysslands president Putins kontor angav att sådana handlingar omintetgör viktiga diplomatiska kommunikationer och kontakter.

”Det kom en hel del frågor från media i natt och i morse angående vår reaktion på de exempellösa beslut som fattats av vissa Natomedlemsstater och de beslut som hindrade den ryske utrikesministern från att besöka Republiken Serbien. Det ofattbara har hänt, jag förstår det intresse du visar för vår bedömning av dessa upprörande handlingar,” sa Lavrov.

”Det som har hänt är i grunden ett berövande av en suverän stats rätt att föra utrikespolitik. Serbiens internationella aktivitet är blockerad, åtminstone för tillfället i riktning mot Ryssland”, betonade den ryske utrikesministern.

Han tillade: ”Vi kommer inte att glömma det här. Detta är ytterligare en mycket tydlig och lärorik demonstration av hur långt Nato och EU kan gå för att använda de mest låga sätten för att påverka dem som vägleds av nationella intressen och inte är redo att offra sina principer, sin värdighet till förmån för just de regler som västvärlden inför istället för internationell lag”, enligt TASS, den ledande ryska nyhetsbyrån.

Men de kanske mest intressanta kommentarerna kom från Serbien. Det bör påminnas om att under Natos bombningskampanjer av Jugoslavien 1999 under USA:s dåvarande president Bill Clinton, var Ryssland Belgrads främsta allierade när det gällde att fördöma västvärldens våldsamma aktioner i regionen. Som svar på att att Lavrovs plan blockerades kallade Serbiens inrikesminister, Aleksandar Vulin, det för ett ”hinder för en stor och beprövad vän till Serbien.”

”En värld där diplomater inte kan söka fredliga förbindelser är en värld där det inte finns någon fred. De som förhindrade Sergej Lavrovs ankomst vill inte ha fred, de drömmer om att förinta Ryssland”, sa Vulin. Han tillade: ”Serbien är stolt över att vi inte tar del i den antiryska hysterin, och de länder som är det kommer att få skämmas.”

Den ryska regeringen bekräftade senare att resan har ställts in efter blockeringen av luftrummet över natten. Inom den första veckan efter den ryska invasionen av Ukraina, 24 februari, övergick ett antal europeiska länder till att förebyggande stänga luftrummet för alla ryska flygningar, inklusive kommersiell trafik.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter