Nato och DCA ökar risk för tvångsförsäljning av hus

Sverige blir alltmer militariserat som en konsekvens av Natomedlemskapet och militäravtalet med USA, DCA. Detta leder till att fler områden kommer användas för militära syften och de boende som står i vägen kan riskera tvångsförsäljning.

Den 7 mars 2024 blev Sverige medlem i krigsalliansen Nato. Den 18 juni 2024 röstade riksdagen igenom det hårt kritiserade ”försvarsavtalet med USA, DCA (Defense Cooperation Agreement), som innebär att USA får kontroll över 17 svenska militärbaser.

I och med det utökade engagemanget med utländska makters militär, ställs nya krav på att Sverige ska anpassa sig till Nato och USA. Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat att vården kommer bli lidande av Natomedlemskapet, samt att DCA-avtalet försvårar den svenska försvarsförmågan.

Nu börjar det pratas om att baserna ska byggas ut och förråd etableras för att kunna ta emot uppemot 100 000 Natosoldater i händelse av krig. För detta kommer man behöva mer mark och fler fastigheter. Det innebär att de svenskar som bor på eller äger den eftertraktade marken antingen tvingas flytta på sig, eller får finna sig i att ha militären utanför husknuten.

Ingen information till de utsatta

Detta drabbar bland annat byborna i Torråsen i Östersund, Jämtland, rapporterar Dagens Nyheter. Östersund har nämligen en av de militärbaser som USA ska få tillgång till.

Östersund i Jämtland är en av de orter som kommer få en amerikansk militärbas inpå sig. Foto: Wikipedia/ Hult/ CC BY-SA 4.0
Östersund i Jämtland är en av de orter som kommer få en amerikansk militärbas inpå sig. Foto: Wikipedia/ Hult/ CC BY-SA 4.0

En av de som drabbas av detta är Ylva Hansson och hennes familj. De har fått väldigt lite information om vad som ska ske. Bland annat fick de plötsligt veta att en uppställningsplats för fordon skulle placeras 100 meter från deras nybyggda hus. Därefter ändrades planerna så att uppställningsplatsen flyttades 800 meter bort. Ännu är familjen Hansson oroliga för vad som kommer ske med deras egendom.

– Det är inte bara ett hus. Vi har gjort extremt mycket själva, lägger både tid, energi, pengar och hela själen i det där. Det är ett livsprojekt, inte bara en investering. Löser försvaret in det så får vi kanske tillbaka pengarna. Men vi har lagt mycket mer än så, säger hon till DN.

Människorna i Torråsen är inte de enda som drabbas av detta. Enligt Dagens Nyheters reporter Ewa Stenberg kommer fler orter som ligger i anslutning till USA:s nya baser riskera att de boende blir tvingade att sälja sina hus och sin mark.

Det finns historiska exempel på boende som har gjort motstånd mot tvångsförsäljningar och fått rätt i Sverige. Det återstår att se hur dessa möjligheter ser ut när det är USA som kommer med kraven.

Karta över militärbaserna. Bild: MittSkifte/ TOMAS MAGNUSSON OCH KARIN UTAS CARLSSON
Karta över militärbaserna. Bild: MittSkifte/ TOMAS MAGNUSSON OCH KARIN UTAS CARLSSON

Varför först nu?

Varför det är först nu som Dagens Nyheter väljer att lyfta denna aspekt av DCA, efter att riksdagen röstat igenom avtalet, är oklart.

Det som har framkommit är att få svenskar känt till avtalet och de som har gjort det har motsatt sig det. Hade media gjort svenskarna uppmärksamma på DCA-avtalet och konsekvenser likt detta, är det sannolikt att motståndet skulle ha varit kompakt.

Precis som i fallet med Natomedlemskapet har etablerad media börjat rapportera om de negativa konsekvenserna av DCA först efter att det blivit genomfört.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter