Nato sexdubblar sina ”beredskapstrupper”

Inför Nato-toppmötet i Madrid har alliansens generalsekreterare meddelat att västmakternas truppnärvaro i Östeuropa ökar dramatiskt

När vi går in på veckans Nato-toppmöte i Madrid, som kommer att pågå från tisdag till torsdag, har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg förkunnat den stora upprustning som många spekulerat om.

Stoltenberg meddelade vid en pressträff under gårdagen att alliansen drastiskt förstärker sina styrkor med hög beredskap till ”långt över 300 000”. Detta skulle vara upp från nuvarande nivåer på totalt 40 000, eller en enorm ökning med 750 procent. Den stora ökningen förväntas tas upp och godkännas vid veckans toppmöte och i ett ögonblick har det funnits brådskande uppmaningar i alliansen för att förstärka Nato-baserna i Östeuropa och Baltikum i syfte att avskräcka ytterligare rysk aggression.

– Vi kommer att förstärka våra stridsgrupper i den östra delen av alliansen upp till brigadnivåer, sa Stoltenberg. Han förklarade att allierade kommer att omvandla Natos svarsstyrka och öka antalet av våra högberedskapsstyrkor till långt över 300 000.

Det förväntas att många fler amerikanska trupper kommer att utplaceras i Östeuropa, särskilt i det lilla Litauen, som för tillfället spelar en överdriven roll i EU/Nato-konflikten med Ryssland, med anledning av det transitförbud som nyligen införts mot Rysslands exklav Kaliningrad genom det som kallats ”Natos svagaste punkt”. Utöver truppförstärkningar kommer Nato-alliansen att bistå Litauen med cybersäkerhet samt övrig beredskap. Nato-chefen förklarade ytterligare:

– Modellen kommer att inkludera mer förpositionerad utrustning och lager av militära förnödenheter, såväl som mer framåtriktade förmågor, som luftförsvar och förstärkt stridsledning och kontroll, sa Stoltenberg.

De nya planerna kommer att involvera ”styrkor som i förväg är tilldelade att försvara specifika allierade” som kommer att öva tillsammans med ländernas reguljära trupper och bli bekanta med lokal terräng, anläggningar och våra nya förutplacerade bestånd, så att de kan svara smidigt och snabbt i varje nödsituation.

I en förhandsgranskning av Nato-toppmötet i Madrid betonade Stoltenberg att alliansmedlemmarna kommer att presentera en enad front genom att säga ”att Ryssland utgör ett direkt hot mot vår säkerhet, mot våra värderingar, mot den regelbaserade internationella ordningen.”

Ett annat huvudtema på toppmötet blir militära vapen och förnödenheter till Kiev. I ett ögonblick har det blivit uppenbart att Ukrainas armé är underlägsen de ryska styrkorna i den omstridda Donbas-regionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter