lördag, 1 oktober, 2022

NATO: Turkiet uppmanar till konkreta åtgärder från Sverige och Finland

Turkiets utrikesminister meddelar att Sverige och Finland måste vidta ”konkreta åtgärder” för att lindra sina säkerhetsproblem

Turkiets diplomatiska samtal med Sverige och Finland om de båda ländernas Nato-ansökan har inte gjort några framsteg för att häva Ankaras invändning mot att de två nordiska nationerna går med i militäralliansen.

Delegationen från Sverige åkte hem från Ankara med en lista över Turkiets oro, och i nuläget är det inte klart när nästa samtal kommer att äga rum. ”Det är ingen lätt process”, säger en turkisk tjänsteman till Reuters. ”De måste ta konkreta steg som kommer att bli svåra. Ytterligare förhandlingar kommer att fortsätta. Men ett datum verkar inte vara särskilt nära.”

Turkiet överlämnade en lista om fem ”konkreta försäkringar” som de kräver från Sverige, däribland nämndes att Sverige måste driva igenom: ”upphörande av politiskt stöd till terrorism”, en ”eliminering av källan till terrorismfinansiering” och ”upphörande av vapenstöd” till PKK och en anknuten syrisk-kurdisk milisgrupp.

För att de två nordiska nationerna ska gå med i Nato behöver de godkännande från alla 30 av alliansens medlemmar. Turkiet har protesterat mot Sveriges och Finlands potentiella medlemskap på grund av anklagelser om att våra länder stöder PKK, en kurdisk militant grupp som Ankara betraktar som en terroristorganisation. Ankara vill också att de två länderna ska häva sanktionerna de införde mot Turkiet 2019.

USA:s och NATO:s tjänstemän har försökt tona ned Turkiets opposition och Tyskland och Luxemburg har uttryckligen sagt att de kan övertyga den turkiska statsledningen. Men den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu sa på fredagen att oron måste tas på allvar. ”Ett tillvägagångssätt med ”vi kommer att övertyga Turkiet i tid ändå, vi är vänner och allierade” skulle inte vara korrekt”, sa han. ”Dessa länder måste vidta konkreta åtgärder.”

Rysslands president Vladimir Putin å sin sida har sagt att även om han inte ser Sverige och Finland potentiella Nato-medlemskap som ett hot, så måste han svara på utbyggnaden av Natos militära infrastruktur intill Rysslands gränser. Oavsett om ansökningarna beviljas eller avslås så kommer resultatet avsevärt eskalera spänningarna i Östersjön.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?