Turkiet backar – Nato bjuder in Sverige och Finland

Under den andra dagen av toppmötet i Madrid meddelade Turkiet som väntat att man avstår från att lägga veto mot Sveriges tilltänkta Natomedlemsskap.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lade ner sitt veto mot Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap, detta trots turkens tidigare försäkran om att vägra backa under mötet.

Nato inom Rysslands intressesfär

I ett publicerat dokumentet finns en lista på fler länder som man vill ha in som medlemmar, vilket säkerligen kommer att ses som oerhört provocerande i Moskva, bland annat de f.d.d Sovjetrepublikerna Georgien och Moldavien. Ukraina fanns inte uppräknat men Nato lovade att ta ”ytterligare steg för att modernisera” Ukrainas försvarsmakt.

Joe Biden tillkännagav också vid toppmötet en förstärkt och permanent amerikansk militär närvaro i Östeuropa, nämligen i Polen. Dessutom kommer ”Nya amerikanska krigsfartyg att överföras till Spanien, stridsflygskvadroner till Storbritannien, marktrupper till Rumänien, luftförsvarsenheter till Tyskland och Italien och ett brett utbud av tillgångar till Baltikum”, enligt Bidens tillkännagivande under toppmötet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter