tisdag, 27 september, 2022

Natobeslut väntas idag – ansökan väntar bara på underskrift

Regeringen kommer att meddela sitt beslut om Nato idag måndag. Den svenska ansökan uppges dock redan vara färdigskriven och det enda som fattas är underskriften. Försvarsminister Peter Hultqvist (s) lovade så sent som i höstas att aldrig medverka till en svensk Nato-ansökan, men säger nu att ”världen har förändrats”.


Under alla år som ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap diskuterats har det antagits att ett så avgörande beslut för svensk säkerhets- och försvarspolitik skulle fattas efter en folkomröstning. Efter den ryska invasionen av Ukraina har det istället hastats fram utan någon större debatt ens inom partierna. Särskilt inom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna finns ett starkt motstånd mot Natomedlemskap, men partierna har gjort en kovändning och är nu för ett svenskt medlemskap. Av riksdagspartierna är det nu bara V och MP som fortfarande motsätter sig ansökan.
Så sent som igår sade Socialdemokraterna officiellt ja till Nato. Beslutet kom samma dag som Finland bekräftade att man kommer att ansöka om medlemskap. En dag senare ska alltså beslutet fattas.
Enligt Aftonbladet är Sveriges ansökan redan färdig och det enda som saknas är underskriften.
– Exakt när ansökan skickas in kan jag inte säga men beslutet kommer att fattas i dag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i SVT:s Morgonstudion.
I höstas lovade Hultqvist att en socialdemokratisk regering aldrig skulle lägga fram en Natoansökan. Han garanterade till och med att han själv ”aldrig kommer att medverka i en sådan process”. Men idag säger han till Sveriges Radio att världen har förändrats. Han ändrade sig den 11 april kl 8:15 på morgonen, uppger han.
– Vi hade ett möte på departementet och någon gång måste man bestämma sig, säger Hultqvist.
En av orsakerna uppges vara att Sveriges position inom ramen för Natos partnerskap skulle försvagas genom ett finskt Natomedlemskap.
– Vår linje byggde på att Finland och Sverige var militärt alliansfria, men om bara vi har den positionen blir det här för svagt.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kungör i ett skriftligt uttalande att Natbeslutet är ”olyckligt och farligt” samt att det beror på att det svenska ledarskiktet är obildat och historielöst.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar