Rättelse: I klippet, samt texten nedan, kallas talmannen felaktigt Anders Norlén. Det rätta namnet är Andreas Norlén.
Under tisdagen har det hållits två möten som rör det svenska medlemskapet i krigsalliansen Nato. Roger Richthoff kommenterar vad dessa innebär.
Tisdagen den 7 mars besöker Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Stockholm, inför det stora informella försvarsministermöte som äger rum på onsdagen den 8 mars. Samma dag besökte även en ungersk delegation riksdagen för att träffa talmannen Andreas Norlén och diskutera Ungerns godkännande av ett svenskt medlemskap i krigsalliansen, rapporterar SVT.
För att kommentera dessa händelser har Frihetsnytt talat med Roger Richthoff, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna (SD) och ledamot i försvarsutskottet.
Kritiska röster hålls borta
Frihetsnytt har skrivit om hur statsminister Ulf Kristersson, som sammankallat mötet, aktivt har uteslutit partier som är kritiska till ett Natomedlemskap, nämligen Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Detta har kritiserats av Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, som själv inte kommer att delta på mötet, utan befinner sig på en säkerhetskonferens i Warszawa, Polen.
Roger Richthoff anser att Andersson gör rätt som markerar mot detta och att det är illa att inte alla röster får komma till tals.
– För mig är det obegripligt att man inte tar in alla folkvalda riksdagspartier till sådana här samtal. Det är ju inte så att man ska avhandla några sekretessbelagda uppgifter, som bara några partier ska få reda på i riksdagen, svarar Richthoff.
Sverige måste sluta sprida lögner
Enligt SVT gick mötet med den ungerska delegationen bra, men att det riktades kritik mot hur Sverige beskriver det ungerska rättssystemet och politiken i landet.
Enligt Roger Richthoff handlar det dock om att Sverige vill visa sig duktigt inför EU.
– Sverige följer flocken. EU-flocken säger att ”det här ska vi inte acceptera hos Ungern”. Nähä, säger då [Sverige] och kutar in i ledet. Man har dock egentligen ingen susning, man angriper deras rättssystem, deras domstolar och att man tillsätter domare. Men det gör ju Sverige också! Vi får ju förslag, politikerna, på ett antal domare i Högsta domstolen och så godkänner de det, politikerna, är Richthoffs bedömning kritiken som riktas mot Sverige från Ungern.
[…] Lästips:Natomöten i Stockholm idag (7 mars 2023) […]
Trodde Ungern var emot Finlands Nato ansökan.