Natomotståndet växer i Natoländerna

Det är numera svårt att hitta någon enkätundersökning om hur lyckliga människorna i Natoländerna är över sitt medlemskap i krigsalliansen. Redan vid den senast publicerade undersökningen, 2019, fanns ingen enighet bland ländernas väljare.

Är Nato överhuvud taget är en god sak i världen? Ja det tyckte fortfarande majoriteten i de flesta Natoländerna 2019. Men det var inte något kompakt stöd. Endast i USA var det fler än 50 procent som uttryckligen höll med om påståendet. Resten var negativa eller ville inte svara.

Det lägsta stödet, bara 30 procent, för påståendet att Nato skulle vara ”en god kraft i världen” fanns i Tyskland. De flesta tyskar som svarade på enkäten undvek att svara på just denna fråga. Enkätresultaten i sin helhet kan laddas ner här.

Enkäten ”Public Perceptions of NATO” gjordes senast 2019 – såvitt vi vet. Det faktum att ingen undersökning har gjorts (eller rättare sagt publicerats) sedan dess tyder på att den USA-ledda krigsalliansen knappast har vunnit några anhängare sedan dess. Gissningsvis har varken Nordstream-attentatet eller Natos krav på tyska stridsvagnar och attackflyg till Ukrainafronten ökat krigsalliansens popularitet i Tyskland.

Ytterligare en film från demonstrationen i Chemnitz under helgen, från Telegramgruppen Rise Melbourne

Sveriges medlemskap med turkiska ögon

Oavsett vilken utgång man hoppas på i det pågående svensk-turkiska ordkriget är attityden i Turkiet av viss vikt för Sverige. I en undersökning som publicerades i förra veckan ville 92 procent av turkarna att Sverige skulle hållas utanför Nato.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter