Natotopp: Vår världsordning hänger på Ukraina

Artikeln har uppdaterats
Den nuvarande, USA-dominerade världsordningen hotas om Ryssland vinner kriget i Ukraina. Det säger en av krigsalliansen Natos ledande militärer, som vill lägga alla resurser på den ukrainska krigsinsatsen.

Krigsalliansen Nato har inga planer på att arbeta för fred i Ukraina. Istället vill man lägga i en högre växel för att se till att Ukraina vinner kriget. Det säger amiral Rob Bauer, chefen för Natos militärkommitté, i en intervju med Dagens Nyheter (DN). Det är en desperation som lyser igenom i intervjun, där Bauer säger att den nuvarande världsordningen kan falla om Ryssland vinner i Ukraina.

– Om Ryssland vinner, då tillåter man den starkes rätt. Då vinner straffrihet över ansvarsutkrävande. Det måste vi förhindra annars äventyrar det vårt sätt att leva, våra öppna samhällen, vår förmåga att en gång vart fjärde år få bestämma vilka som ska styra, säger Bauer till DN.

Den världsordning som Bauer förespråkar har dock fått hård kritik. USA har bland annat blivit anklagade för omfattande krigsbrott och övergrepp, inte minst i Irak och i koncentrationslägret Guantanamo Bay. Ingen ledande amerikansk beslutsfattare har ställts till svars för detta.

Det amerikanska fånglägret Guantanamo Bay. Foto: Wikipedia/ Kathleen T. Rhem/ Public domain
Det amerikanska fånglägret Guantanamo Bay. Foto: Wikipedia/ Kathleen T. Rhem/ Public domain

För att säkra den nuvarande världsordningen, som bygger på USA:s och Natos makt, vill Bauer att samtliga västländer utökar sin vapenproduktion. Bland annat vill han att vapenindustrin hanteras som läkemedelsindustrin under pandemin: pumpa in pengar för att snabba vapen- och ammunitionsproduktionen.

Motstånd mot krigshets

Alla länder, inte ens de som är med i Nato, sluter dock inte upp bakom den krigshetsande retoriken. Frihetsnytt har tidigare rapporterat att Natolandet Ungern vill prioritera fredsförhandlingar. Men inte kommer delta i ”Natos galna plan” om utökat militärt stöd till Ukraina.

Nato, ett hot?

Hans Blix. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED
Hans Blix. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED

– Om vi verkligen var ett strategiskt hot mot dem hade de väl reagerat annorlunda på Finlands anslutning i april 2023? De flyttade inte en soldat från Ukraina till gränsen mot Finland. Inte en. Det beror på att ryssarna vet att vi inte är en offensiv allians och vi angriper inte Ryssland, säger Bauer till DN, angående det eventuella ryska hot som ska finnas.

Att Ryssland inte ser Nato som ett hot sig, är något som FN-veteranen Hans Blix sade i intervjun med Frihetsnytt måndagen den 13 maj. Där tog han upp att Putin uttryckt att ett svenskt eller finskt Natomedlemskap i sig inte var något problem.

Problemen uppstår om man börjar bygga ut olika installationer, framförallt de som kan användas som robotbaser eller för att hantera kärnvapen, enligt Blix.

Att Nato inte är en offensiv allians motsägs också av agerandet i forna Jugoslavien 1999, då Nato inledde en lång bombkampanj mot Serbien. Detta trots att inga Natoländer var inblandade i den pågående konflikten med Kosovo. 2011 inledde Nato en bombkampanj mot Libyen, med det påstådda syftet att skydda civilbefolkningen från Moammar Khadaffi. Istället blev flera civila libyer dödade av bomberna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Rob Bauer är en dumbom. Bästa lösningen för krisen är att detta forums redaktion , vänner och läsare tar över.
  Zelensky måste bytas ut mot någon som är realist . Har vi på F N någon som kan ryska eller Ukrainska vore det en lämplig person. Eva kan föra förhandlingarna för Ukrainas räkning och TL för Rysslands räkning . Det kan nog bli tufft !! 😉

 2. Vilken lögnare och pajas!!!
  USA har ju hela tiden, de senaste 70 åren hävdat den starkes rätt, eller??? Med straffrihet för USA över ansvarsutkrävande för de miljontals oskyldiga som slaktats i deras krig.

  Ryssland har redan besegrat hela NATO och det är ingenting den här pajasen kan göra något åt!!

  Kapitulera omgående är det enda moraliskt riktiga. Sluta med er regelbaserade världsordning och inför en lagbaserad, som även skall gälla för USA och Väst.

 3. Artikelförfattaren gör en fuling. Natorepresentanten talar inte alls om att bevara en USA-ledd världsordning utan vänder sig mot staters rätt att invadera grannländer. Tydligen tycker Frihetsnytts journalist att Ryssland ska ha rätt att invadera grannländer.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter