Bondeprotesterna: Nederländska ön Texel hotar utropa självstyre

Texel, den största av de västfrisiska öarna utanför Nederländerna, hotade för en vecka seddan att utropa självstänidhet. Man ska välja ett parlament och införa gränskontroller. Allt i protest mot den globalistiska regeringens agendapolitik.

Den västfrisiska ön Texel skulle i fredas ha utropat självständighet från Nederländerna och bildat ett provisoriskt parlamentet för självstyre. Det återstår att se när detta sker och hur länge denna fria republik får lov att existera. Texel har inte varit i hetluften på länge, senast vid slaget vid Texel där de allierade Engelska och Franska flottan fick avvika med 2000 stupade flottister och skammens rodnad över sina ansikten. Geografiskt sett kontrollerar Texel ingången till hamnen Den Helder, som är den största basen för Nederländska örlogsflottan. Om den aktuella självständighetsförklaringen är lika allvarligt menad återstår att se.

På grund av missnöje över den nationella kväve och fiskepolitiken så har invånarna “skämtsamt” utropat självständighet. De betonar att det är en lekfull aktion men med en seriös underton. Den nya republiken har bland annat infört gränskontroller och aktionerna har ett brett stöd av medborgarna men framförallt av bönderna och fiskarna på ön.

“Den nationella kväve och fiskepolitiken hotar att splittra Texels samhälle. Jordbruk, ekonomi och livskvalitet i Texel kommer fullständigt förstöras. Vi vill uppmärksamma detta genom en vänlig kampanj” sa Arnold Langevold, ordförande av LTO North Texel departement.

Det har under flera veckor tid varit protester i Nederländerna mot regeringens klimatmål som kan tvinga upp till 40% av landets bönder att lägga ner sin verksamhet. Enligt oppositionspolitikern Thierry Baudet i Nederländerna handlar den senaste tidens protester egentligen om att EU vill ta över böndernas mark och att regeringens ologiska regleringar bara är ett svepskäl.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter