Nedstängningskultur hos Folk och Försvar kritiseras

Bidrar till censur

Efter att Folk och Försvar valde att avboka Rouzbeh Parsi som talare på grund av anklagelser utan bevis, riktar nu Utrikespolitiska institutet skarp kritik mot organisationen. Att stämpla folk och tillskriva dem åsikter är ett klassiskt sätt att tysta ned oliktänkande.

Frihetsnytt skrev i måndags om hur Folk och Försvar valde att avboka Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, som talare efter anklagelser om att han skulle gå den iranska statens ärenden. Anklagelserna backades aldrig upp av bevis och Moderata Ungdomsförbundet (MUF) och miljöpartiska Grön Ungdom gick ut med att de skulle hoppa av om han talade.

Anklagelserna mot Parsi ska bygga på en kolumn i Expressen, där han ifrågasatte effekterna av demonstrationerna i Iran och menade att det kunde krävas kompromisser. Det har varit tillräckligt för att stämpla honom som en anhängare av det religiösa styret.

Problematiskt för demokratiskt samtal

I måndags uttryckte Parsi att han hade förståelse för Folk och Försvars beslut, men hade gärna sett att de motiverat varför de avbokat honom.

Men nu riktar han hård kritik mot dem. Enligt Parsi rör det sig om cancelculture (sv. ”nedstängningskultur”), där man tar bort honom enbart för åsikter som andra tillskrivit honom, och berövar honom en plattform att kunna försvara sig.

”Den här typen av deplattformering är väldigt problematisk för ett demokratiskt samtal”, säger Parsi till SVT.

Göran Arrius
Göran Arrius, styrelseordförande på Folk och Försvar. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Inga konkreta svar

Även Utrikespolitiska institutet riktar kritik mot Folk och Försvar, och påpekar att det rör sig om en organiserad kampanj för att misstänkliggöra Parsi.

När Folk och Försvars styrelseordförande Göran Arrius blir utfrågad av SVT ger han endast diffusa svar om att det är olyckligt att situationen uppstått, men att det viktigaste är att deras egna medlemmar, MUF och Grön Ungdom, deltar.

Grön Ungdom och MUF har inte blivit utfrågade om deras bidrag till nedtystning av oliktänkande. Men MUF:s förbundsordförande, Douglas Thor, skryter på Twitter om att de fick igenom sina krav.

Stämpling

Det Parsi blivit utsatt för är ett typiskt exempel på stämpling, där en person får diverse saker kopplade till sin person och ska tystas ned för att denne representerar något farligt.

På grund av att Parsi har en avvikande uppfattning om hur det iranska samhället ska förändras har han blivit stämplad som regimanhängare, vars åsikter är så farliga att det inte ens ska kunna gå att lyssna på och bemöta dem.

När MUF, Grön Ungdom och Folk och Försvar agerar på detta sätt bidrar de till att urholka yttrandefriheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter