Nils van der Poel tilldelas Bragdguldet

Den svenska dubbla OS-medaljören och världsrekordhållaren i skridskoåkning, Nils van der Poel, får Bragdguldet 2022.

Svensken Nils van der Poel blev världskänd efter att totalt ha dominerat i Olympiska vinterspelen 2022 i Peking. I tävlingarna tog Nils guld i skridskoåkning på distansen 5000 meter och 10000 meter. Den kortare distansen gjorde Nils på ny olympisk rekordtid och den längre på ny olympisk rekordtid samt ny världsrekordstid.

Efter OS-tävlingarna deltog Nils i Världsmästerskapen i hastighetsåkning på skridskor Allround 2022 där han tog guld. Guldet i allround-VM är det det första svenska guldet på 49 år, och tävlingarna är en av de mest kända inom hastighetsåkning i hela världen.

”För olympisk bragd”

Bragdguldet delas ut varje år av Svenska Dagbladet och att Nils van der Poel skulle få det är inte så konstigt med tanke på att han var Sveriges främsta olympier vid vinterspelen i Peking.

För olympisk bragd, en sagolik och banbrytande karriär som satte guldkant på en klassisk svensk paradgren”, motiverar juryn sitt val.

Senaste gången en skridskoåkare fick Bragdguldet var Tomas Gustafson för sina två OS-guld, också på 5000 och 10000 meter, vid OS i Calgary 1988.

Nils van der Poels karriär var kort men storlagen

Redan vid OS i Peking meddelade Nils att han kommer lägga av med skridskoåkningen på professionell nivå och efter att ha vunnit guldet i allround-VM lade han skridskorna på hyllan, endast 25 år gammal.

Till SVT säger Nils:Jag hade varit ärlig i flera år och sagt att jag skulle köra OS och sedan lägga av, förstår inte varför det blev så stort i media, men jag kommer att fortsätta åka skridsko på hobbynivå

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter