Efter högljudda protester från ungdomarna i Arjeplog fick de fira avslutning i kyrkan tillsammans med föräldrar och släkt även detta år. När Nya Tider intervjuar rektorn vägrar hon dock att erkänna sig besegrad och tänker försöka förstöra traditionen så snart hon kan.
Avgångseleverna i årskurs 9 i norrländska Arjeplog brukar traditionsenligt fira skolavslutningen i kyrkan, medan årskurserna under firar på skolan med föräldrarna. Men inför årets avslutning hade utbildningsförvaltningen och Helene Lindberg, rektor på Öbergaskolan samt Kyrkholmsskolan, beslutat att avbryta denna tradition. Nu skulle skolavslutningen upp till åttonde klass vara föräldrafri och niondeklassarna fick inte fira i kyrkan.
– Vårdnadshavarna får fira sina telningar på fritiden, sade Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplog kommun, till SVT den 10 juni.
Avgångselevernas firande förlades till Medborgarhuset, även där utan föräldrars eller andra släktingars närvaro.
Uppror från elever och föräldrar
Rektorns försök att riva upp traditionerna möttes dock av protester från både föräldrar och lärare. Till slut fick rektorn böja sig.
Statstelevisionen har intervjuat en av avgångseleverna, Hugo Karlman, som säger:
– Från början skulle vi vara tvungna att fira vår skolavslutning på Medborgarhuset, men majoriteten av oss elever protesterade och det gav resultat.
SVT-reportern försöker gjuta olja på vågorna och frågar om det inte kan vara trevligt att fira på Medborgarhuset.
– Nej! Det är inte samma sak som att få fira i kyrkan bland släkt och vänner. Det är en trevlig tradition som jag hoppas lever vidare, sade Hugo Karlman bestämt.
Vill krossa traditioner med hjälp av ”pandemin”
När Nya Tider pratar med rektorn Helene Lindberg hävdar hon att det ”finns en liten grupp elever” som ”inte känner sig bekväma i kyrkan under avslutningen”. Vilka det är som känner sig obekväma i kyrkan vill hon inte precisera.

Lindberg hävdar att hennes totala nederlag var ”en kompromiss”, trots att det inte framgått att elever eller lärare skulle ha kompromissat med något. Hon verkar inte beredd att dra några slutsatser av att hon blivit överkörd och säger att hon har för avsikt att förstöra traditionerna ändå så snart det låter sig göras.
– Jag tycker inte vi ska hänga upp oss på det här med kyrkan. Jag tror att pandemin har lärt oss att vi måste tänka om och göra annorlunda i en förändrad tid, säger hon.
Nya Tider frågar då om det inte finns något egenvärde i att bevara svenska kulturtraditioner som har djupa rötter.
– Men vi måste också ta hänsyn till att man inte kan vara hur många som helst på samma plats, inte mer än 300 i kyrkan eller så, svarar rektorn.
NT: Men restriktionerna är avskaffade nu.
– Ja, men så sent som i april hade vi dem kvar, och brandrisken finns ändå.
NT: Men återigen: Finns det inte ett värde i att behålla kulturtraditioner för att de har rötter och de flesta tycker den är vacker?
– Jag tycker att traditioner måste kunna förändras. Pandemin har lärt oss att vi måste tänka kreativt när vi firar skolavslutningar så att fler ska känna sig bekväma med det, både elever och lärare. Därför måste man kunna förändra traditioner i en ny tid, avslutar Lindberg.
För i år har dock elever och föräldrar på skolan vunnit kampen.
”Den 15 juni firade niondeklassarna i Arjeplogskyrka, och även en del yngre elever anslöt, trots att rektorn egentligen hade förbjudit dem”, avslutar Nya Tider.