Nobels fredspris går till iransk kvinnoaktivist

Det har spekulerats vem som ska tilldelas Nobels fredspris. Nu har norska Nobelkommittén beslutat att ge priset till en kurdisk kvinna som lett protester mot det religiösa styret i Iran.

Strax efter klockan 11:00 meddelade norska Nobelkommittén, som ansvarar för Nobels fredspris, att årets pris går till den kurdisk-iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi. Hon har haft en framträdande roll i protesterna mot det religiösa styret i Iran. Framför allt efter att en ung kurdisk kvinna dött i fångenskap hos moralpolisen .
Narges Mohammadi sitter just nu fängslad i Evinfängelset i den iranska huvudstaden, Teheran.

Bland de nomineringar som uppmärksammats av media och spelbolagen (som satsar pengar på vem som vinner priset), finns Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, och den svenska klimatalarmisten Greta Thunberg.

Enligt Dagens Nyheter (DN) var Greta osannolik på grund av att ett klimatfokus för priset inte skulle passa med grundtanken för fredspriset, såsom Alfred Nobel beskrev det i sitt testamente: ”för folkens förbrödring, för avskaffande eller minskning av de stående härarna och för åstadkommande av fredskongresser” (citat hämtat från DN).

Även Wikileaks-grundaren Julian Assange blev nominerad till fredspriset i år för sitt arbete med att avslöja regeringars maktmissbruk och krigsiver.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter