Nödläge på italiensk ö – översvämmas med migranter

Italiens närhet till migranters transitländer gör att landet nu är mycket utsatt för migration från tredje världen, framför allt till Italiens sydligaste punkt ön Lampedusa som just nu översvämmas av migranter. Italiens premiärminister Giorgia Meloni lovade i sin valkampanj att migranter inte skulle få lämna sina smuggelfartyg och gå iland på italiensk mark, men hon har inte hållit sina löften.

Migrantinvasion på Lampedusa

Den syditalienska ön Lampedusa har omkring 6000 invånare normalt, men GBN rapporterar nu att 7000 migranter lyckats ta sig dit under loppet av bara 48 timmar. Det är den nya europeiska migrantkrisen i praktiken – och den lovar att bli värre än 2015, att döma av många siffror.

Giorgia Meloni. Foto: Wikipedia/ Presidenza della Repubblica
Giorgia Meloni. Foto: Wikipedia/ Presidenza della Repubblica

Italien har en lång tradition av att vara första mottagarland för migranter, men sedan snabbt skicka dem vidare till länder dit migranterna i första hand söker sig eftersom de uppfattar att villkoren där är bättre.

När gränserna stängde 2015 blev Italien fast med stora mängder migranter som stannade, utan någon riktig plan för hur situationen skulle hanteras. Inte sällan har Italien efter detta krävt att migrantbördan skulle fördelas även till andra EU-länder.

Vallöften som inte höll

Italiens premiärminister Giorgia Meloni blev vald bland annat på löften att stoppa migranters landstigning i Italien. Det blev alla påminda om inte minst under en EU-konferens med migrationstema i Rom som France24 rapporterar om.

Melonis löften hölls inte. Migranterna fortsätter att komma och Italien har nu en gryende migrantkris som blir desto svårare att hantera.

Lampedusas borgmästare fullständigt rasar mot den pågående ”invasionen” av ön och kräver att myndigheterna agerar.

– Flyktingar är inte välkomna. Lampedusa måste vara fri. Vi vill leva på turism och fiske, inget mer! säger borgmästaren i en video.

Svekfulla politiker är inte unikt för Italien

Det är inte bara i Italien som politiker säger en sak i valrörelsen men gör en annan när de väl fått makten. I Sverige syns samma mönster.

Under valrörelsen i Sverige gick samtliga tidöpartier ut med att migrationen skulle minska och kraven skulle höjas. Nu har det gått 1 år sedan valet 2022 och resultaten lyser med sin frånvaro. Enligt flera siffror kommer inflödet av invandrare till Sverige hamna på samma höga nivåer under flyktingkrisen 2015 och 2016.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Varje land har rättighet att skydda sina gränser . Italien har kustbevakning . Kommer det in främmande farkoster på Italiensk vatten skall dom återföras till avreseorten. Vad är problemet. ???
    Jag kan inte tänka mig att det skulle välla in främlingar på detta sätt i Kina , Nord Korea , Japan eller Kambodja för att ta några länder med havsgräns.
    När Ukraina försöker hävda sin territoriella integritet hyllas dom , men när oändliga skaror unga män i vapenför ålder tränger sig in Europa får ockupanterna mat & husrum.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter