Nordiskt samarbete säkrade fjällrävens överlevnad

Kullar med nya fjällrävar har ökat och arten kommer att överleva

Fjällräven, som återfinns i områdena kring Arktis, har under lång tid varit utrotningshotad i norra Skandinavien, trots att den blivit fridlyst redan 1928 i Sverige, 1930 i Norge och 1940 i Finland. Åren dessförinnan var den ett eftertraktat byte för pälsjägare och trots nästan 100 år av fridlysning har den inte lyckats återhämta sig i Norden.

Men nu rapporteras det att trenden verkar vända. Projektet Felles Fjellrev Nord II, ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland för att trygga fjällrävens överlevnad, har gett resultat och ovanligt många kullar med ungar har fötts. Bara Norrbotten har fått 19 kullar med totalt 77 valpar, samtidigt som Norge fått 16 kullar och Finland för första gången på 25 år fått en ny kull om tre valpar, rapporterar SVT.

Projektet Felles Fjellrev Nord II bedöms därför vara avslutat, men nya projekt kommer sannolikt att ta vid för att fortsätta att säkra fjällrävens existens.

Även i de svåraste situationerna går det att, med vilja och resurser, vända en negativ utveckling till något positivt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter