tisdag, 27 september, 2022

Nordkorea bekräftar ”första” fall av Covid-19 – går in i ”nationellt nödläge”

Kim Jong-un beordrar rikstäckande nedstängning efter att Nordkorea bekräftar sina första officiella fall av Covid-19

Ett antal personer i huvudstaden Pyongyang har enligt uppgift insjuknat i Omicron-varianten av viruset, även om inga ytterligare detaljer lämnades om det exakta antalet personer som har testat positivt. Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un har beordrat en rikstäckande nedstängning.

Proverna från de testade personerna är Nordkoreas första bekräftade infektioner i Covid-19, vilket kommer över två år efter att pandemin började räknas som global. Landet har hävdat att det har hållit viruset i schack, trots att det spred sig snabbt över hela världen från grannlandet Kina.

Nordkorea var ett av de första länderna som stängde ner sina gränser i januari 2020 i ett försök att förhindra att viruset sprids via främmande länder. Men experter har i stor utsträckning ifrågasatt Nordkoreas påståenden om att ha noll fall av viruset. Enligt de senaste uppgifterna från Världshälsoorganisationen har 64 207 nordkoreaner fått covid-19-tester och alla hade befunnits negativa den 31 mars.

Kim Jong-un beordrar total nedstängning

Ledaren Kim Jong-un beordrade nationen att ”strängt stänga ned” passagen mellan alla regioner för att förhindra att det mycket överförbara viruset sprids och lovade att utrota utbrottet fullständigt. Det är inte första gången som Kim har beordrat en nedstängning av Nordkorea, men det är första gången i denna skala.

I juli 2020 utropade ledaren en ”maximal nödsituation” och beordrade Kaesong City, som ligger nära gränsen till Sydkorea, att stängas av i tre veckor efter att ett misstänkt fall av Covid-19 rapporterats.

Forsknings- och påverkansorganisationen Human Rights Watch varnade tidigare i år för att Nordkoreas stränga pandemiåtgärder, inklusive att stänga av sina gränser för utländska besökare och handel, ytterligare har stärkt regeringens redan strikta kontroll samtidigt som de har skapat en humanitär kris.

Sydkoreas regering sa på onsdagen att den hade utfärdat förnyade erbjudanden om humanitärt bistånd till sin norra granne efter nyheterna om utbrottet, men att Pyongyang ännu inte har svarat.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

- Annons -

Liknande artiklar

USA-senator vill ställa YouTube till svars