Norge: 2 döda efter skjutning på gaybar i Oslo

Norska säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån i landet efter attentatet mot en gaybar i Oslo under natten

Två personer har dödats och minst 19 har skadats i en masskjutning på en populär bargata i centrala Oslo. Larmet kom strax efter klockan 01 i natt. En misstänkt gärningsman kunde gripas i närheten en kort stund senare. Den statskontrollerade norska nyhetskanalen NRK rapporterar att en man dök upp med en väska, plockade upp ett vapen och började skjuta.

Enligt Roger Berg, chef för den norska säkerhetspolisen, PST, var skottlossningen ett ”extremt islamistisk terrordåd”, och tillägger att gärningsmannen, en norsk medborgare av iranskt ursprung, tidigare var känd av polisen och hade en ”lång historia av våld och hot.

En reporter från den statliga mediebyrån bevittnade skottlossningen och sa, ”mannen kom till platsen med en väska. Han tog upp ett vapen och började skjuta … Först trodde jag att det var en luftpistol. Sedan krossades glasdörren i baren och jag förstod att jag var tvungen att springa i skydd.”

Den 42-årige beväpnade mannen Zaniar Matapour greps kort efter att han öppnat eld på tre platser i centrala Oslo under den årliga Pride-festivalen och befanns ha ett automatvapen och en pistol. Matapour är sedan tidigare känd för den norska säkerhetspolisen PST, och är bosatt i Oslo. Han är norsk medborgare, men kom till landet från Iran som barn. En av skottlossningarna ägde rum utanför ”London Pub”, en populär gaybar. Skjutningarna inträffade runt 0100 lokal tid och fick festdeltagare att få panik enligt obekräftade bilder.

Efter attacken höjde Norge sin terrorberedskapsnivå från ”måttlig” till ”extraordinär” – den högsta nivån. Polisen rådde Pride-arrangörerna att ställa in sin parad på lördagseftermiddagen. Oslo Pride uppmanar därför alla som planerat att delta eller titta på paraden att inte dyka upp. Alla evenemang i samband med Oslo Prides är inställda”, säger Pride-arrangörerna på festivalens officiella Facebook-sida.

Zaniar Matapour sitter nu anhållen misstänkt för mord, mordförsök och terrorism. Förhören med honom avslutades dock omedelbart efter att de inletts eftersom gärningsmannen själv uppger att polisen kommer manipulera hans svar. Den norska polismyndigheten meddelade vid en direktsäng presskonferens på lördagseftermiddagen att de vill att en rättspsykiatrisk undersökning ska göras av den misstänkte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter