Norge: Fem gripna efter polistillslag mot Nordeas norska huvudkontor

Norsk polis har genomfört ett tillslag mot Nordeas huvudkontor i Oslo efter misstankar om korruption gällande lån på 150 miljoner norska kronor

Civilklädd polis har på tisdagsmorgonen gjort ett tillslag på Nordeas norska huvudkontor i Oslo där flera anställdas arbetsplatser undersöktes och fem personer greps misstänkta för grov korruption, alternativt medhjälp till grov korruption. Polisen har också slagit till mot flera privata adresser i Oslo, en operation som krävt 50 poliser.

De fem gripna personerna åtalas i en stor korruptionsutredning, där polisen misstänker att över 150 miljoner i lån kan ha betalats ut på felaktiga grunder, men summan förväntas växa allteftersom utredningen fortskrider. Två av de gripna är också knutna till den norska Ny arbeids- og velferdsforvaltning, NAV, vilket är Norges kombinerade Arbetsförmedling, Socialtjänst och Försäkringskassa.

Under morgonen publicerade VG en artikel om en gråzonshandel med lån i Norge, vilket också inbegriper låneagenter på NAV som i egenskap av mellanhänder verkar som förmedlare mellan bank och kund. Låneagenterna uppger för VG:s dolda kamera, i den publicering som gjordes tidigare under tisdagen, att vem som helst kan förmedlas lån från Nordea via kontakter som tillhandahåller förfalskad dokumentation.

Christian Steffensen, kommunikationschef på Nordea i Norge, har bekräftat att två anställda på banken gripits. ”De omständigheter som har upptäckts kan tyda på regelbrott och rör utlåning av pengar. Vi har en löpande dialog med polisen om ärendet”, säger han och tillägger att de två anställda har stängts av från arbetet efter att de gripits.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter