Norge vägrar kärnvapen, Sverige velar

Norge vägrar att tillåta kärnvapen på norsk mark, samtidigt som Sveriges politiker ger olika budskap.

Trots att Norge är med i krigsalliansen Nato, har man vägrat att tillåta kärnvapen på norsk mark. Chefen för det norska försvaret, general Eirik Kristoffersen, säger att det har gjorts för lite i nedrustningen av kärnvapen och att det utgör ett existentiellt hot, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Samtidigt kommer dubbla budskap från Sverige. I somras kunde Frihetsnytt rapportera om hur den socialdemokratiska regeringen ställde sig positiv till att försvara kärnvapen från Nato på svensk mark och därmed göra sig till en måltavla för eventuella angrepp för att slå ut hotet.

Efter regeringsskiftet har det inte varit lika tydligt hur regeringen står i frågan. Den borgerliga regeringen har uppvisat en större iver att komma med i Nato, men samtidigt har man markerat mot närvaron av kärnvapen på svensk mark.

I november sade försvarsministern, moderaten Pål Jonsson, att man inte öppnade för kärnvapen, enligt SVT. Kort dessförinnan, 1 november, uttryckte dock överbefälhavaren Micael Bidén att man inte motsatte sig kärnvapen på svensk mark.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter