Norrland ilsknar till på regeringen

Elpriserna lika höga i norr men inget elstöd betalas ut där

Nu börjar även de norrländska elkunderna ilskna till på politikernas oansvariga hanterande av vårt lands elförsörjning. I norra Sverige är förutsättningarna annorlunda än i söder med högre elkonsumtion men ändå med samma elpriser som i övriga landet. Trots det betalas inget elstöd ut till de norrländska elkonsumenterna.

Elpriserna har under november jämnats ut och är nu på nästan samma nivåer över hela landet. På morgonen idag meddelade regeringen att elstöd planeras att betalas ut till elområde tre och fyra, alltså södra delen av Sverige, medan de norra delarna, område ett och två, inte får ta del av stödet. Detta har lett till stort missnöje i Norrland.

Is på älvar och vindkraftverk och bister kyla på väg

Fruset vattenkraftverk. Foto: Wikipedia/ Guntars Mednis

Vintern har kommit till den norra delen av Sverige och det börjar bli is på älvarna och därmed en begränsning av vattenkraftproduktionen. Dessutom får isbildningen konsekvenser för vindkraftverken som gör dem än mindre effektiva eller måste stängas av för att inte gå sönder. Med den sjunkande temperaturen ökar ju också energiförbrukningen. Elprisexpert Måns Skytt på Tibbler säger:

Det ena är att varje år i norr lägger man is på älvarna när kylan kommer så att man under resten av vintern har ett stabilt och skyddande lager is, det begränsar hur mycket man kan producera i norr under isläggningen. Det andra är att vi har mycket vindkraft i Sverige, men det som sker när man går från varmare till kallt väder är att det blir isbildning på vindkraftverken vilket gör dom mindre effektiva eller måste helt stängas av. Och när det väl blir kallt i norra Sverige så har man inte så stort överskott. Förlorar man produktion kan man alltså inte heller exportera lika mycket el till södra delarna av landet.

Norrlänningarna börjar bli rejält irriterade

Irritationen över orättvisan med elstödet sprider sig i den norra landsänden och många anser inte att regeringen förstår vad en norrländsk vinter innebär.

Det mest skrämmande är att regeringen inte ser verkligheten för vad den är”, säger en Skellefteåbo enligt Aftonbladet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det som jag irriterar mig mest på är denna okunskap om vårt land. Detta att man är noga med att benämna län, landskap och städer som ligger i Svealand och Götaland…Men ALLT från Gävle och norrut är bara ett enda Norrland! Det är stor skillnad på vinterkyla i nordligaste Norrland och sydligaste Norrland.. Aldrig att man pratar om Svealand och Svealänningar eller och Götaland och Götalänningar! Kommer själv ursprungligen från Norrbotten , ett av de nordligaste länen och varit med om vintrar på -30 och -20 och även en vinter då vi hade -42 i några dagar. Sådan kyla har de inte i de södra Norrlandslänen och älvarna som byggdes ut fanns inte i hela Norrland heller! De flesta fanns i Lappland och Norrbotten.Att de inte vill betala elstöd till folk i den norra landsändan då de har betydligt kallare och längre vintrar beror på att denna landsända ska dö ut helt enkelt! De vill åt alla naturresurser och köra slut på befolkningen. Detta ingår ju i The Great Reset…folk ska till städerna helst. Bor ju i Stockholmsområdet sedan länge och i den kommun jag bor i där byggs det bostäder för fullt. Hoppas de reser sig och säger ifrån däruppe. Hoppas , hoppas! P.S det finns 8 län och 100 dialekter i det som alla sörlänningar kallar för Norrland.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter