De stora investeringarna i klimatomställning i Norrland kommer att vara en lukrativ marknad för bedragare. Det säger Louise Brown, konsult i finansiell riskhantering på FCG, till Dagens Industri.
– Jag skulle verkligen önska mig att tjänstemän i både finansiell och offentlig verksamhet tog en praovecka ute i andra delar av näringslivet och samhället för att se hur det går till, säger Louise Brown till DI.
Louise Brown är konsult inom finansiell riskhantering och regelverksefterlevnad på svenska FCG, som ägnar sig åt rådgivning inom bland annat området financial crime prevention, förhindrande av ekonomisk brottslighet.
3 procent av EU:s budget till bedragare
EU blir varje år avlurat omkring 3 procent av sin totala budget, uppger EU Observer. Trots detta finns mycket naivitet och okunskap, menar Louise Brown.
Inför penningregnet över Norrland – som kan sägas komma från svenska skattebetalare men gått omvägen över EU – vill EU-tjänstemän att Sverige ska inlemmas i en ny överstatlig åklagarmyndighet, European Public Prosecutor’s Office (EPPO), som ansvarar för att avslöja och åtala bedrägerier med EU-medel, enligt EU Observer.
Bedrägerierna ökar
I Sverige ökar bedrägerier, som är den vanligaste formen av finansiell brottslighet, med 30 procent per år, uppger Louise Brown.
– Ungefär 200 000 bedrägerier anmäls per år. Bedrägerier sker i industriell skala med bulvaner och stora swishnätverk där minderåriga används väldigt strategiskt. Bedrägerigiggare skickar ut 500 sms per dag, tyvärr är det alltid några som luras. Intäkterna tvättas sen genom komplexa upplägg med oklara bolagsstrukturer, säger hon till DI.
Enorma investeringar
Louise Brown menar att de största riskerna för finansiell brottslighet i Sverige ligger i ”de enorma investeringar som görs i den gröna omställningen i norra Sverige där staten föreslås agera garant i stor omfattning”.
– Det ska gå rasande fort samtidigt som det råder brist på arbetskraft. Det öppnar möjligheter för bluffbolag och finansiell brottslighet om det inte hanteras korrekt, med noggranna kontroller och uppföljning. Vi har redan sett exempel på att det förekommer”, säger Louise Brown och pekar på den arbetslivskriminalitet kopplad till batteriföretaget Northvolts bygge i Skellefteå som uppdagades förra året.
Gangsters överallt
Hon menar vidare att kriminella aktörer idag är infiltrerade och integrerade i så många sektorer” att det inte ens går att rensa bort allt på en gång därför att det skulle resultera i resursbrist.